14.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăStirea zilei2014 - anul mortii pentru autostrazile din Romania! Estimarile s-au adeverit

2014 – anul mortii pentru autostrazile din Romania! Estimarile s-au adeverit

in:

Stiri pe acelasi subiect

Alertă mondială, un supliment alimentar produs în Japonia aduce moartea

Un producător japonez de medicamente a confirmat vineri un...

Un mort si zece raniti dupa ce au mancat la un restaurant din Franta

Tragedie uriașă în Franța! O femeie a murit după...

Inca un deces dupa exploziile de la Crevedia: Numarul mortilor a ajuns la 5

Bilantul deceselor exploziei de la Crevedia este in crestere....

Daca la inceputul anului, oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) estimau ca, in 2014, se vor finaliza lucrarile la 93 km de autostrada, in primavara, acestia au rectificat datele. Astfel, cei 93 de kilometri de autostrada au intrat la apa, fiind redusi la jumatate.

autostrazi

La final de an, insa, observam ca nici aceste calculele nu au fost bine realizate. In urma cu o luna, mai exact cu doar doua zile inainte de turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale, premierul Victor Ponta impreuna cu actualul ministru al transporturilor, Ioan Rus, au inaugurat 22,1 kilometri de autostrada. Conform contractului semnat in 2011 cu italienii de la Impregilo, pe cei 22,1 km dintre Cunta si Saliste (lotul 3 al tronsonului Sibiu-Orastie) trebuia sa circulam din aprilie 2013. Astfel, rezulta o intarziere de aproape 20 de luni. Principala cauza a fost alunecarea de teren, care, potrivit constructorului, nu a fost mentionata in studiul de fezabilitate, astfel ca italienii au fost nevoiti sa efectueze noii studii de amploare. Mai mult, la sfarsitul lunii martie era foarte aproape ca intelegerea intre CNADNR si Impregilo sa se rupa, precum anunta ministrul transporturilor de atunci Dan Sova.

infografie-autostrazi

20 de luni de intarziere se inregistreaza si la tronsonul Nadlac-Arad, unde contractele cu primii constructori au fost reziliate, in noiembrie 2012 cel cu Romstrade, iar in iulie 2013 cel cu Alpine. Guvernului Ponta i-a trebuit mai mult de un an de zile pentru fiecare lot sa gaseasca noi constructori, astfel ca lucrarile au intrat in conservare. In urma cu o luna conducerea CNADNR ne-a precizat ca pana la sfarsitul anului in curs sunt sanse foarte mari sa fie deschisi circulatiei inca 28 de kilometri din acest tronson. Mai exact, primul lot, cu o lungime de 22,2 km, si inca 6 km din lotul 2, pentru a putea face legatura cu nodul rutier de la Pecica.

Optimismul celor de la CNADNR nu este impartasit si de constructor. In urma cu doua saptamani, reprezentanti ai Astaldi-Max Boegl, constructorul selectat pentru continuarea lucrarilor la cele doua tronsoane, au declarat presei locale ca „daca avem noroc si vremea tine cu noi, speram sa finalizam primul lot si drumul de legatura, dar si 4 kilometri din lotul 2 (n.r. 4 kilometri, nu 6 cum au anuntat cei de la CNADNR). Tinand cont ca iarna si-a facut simtita prezenta in ultimele zile este greu de precizat daca lucrarile vor fi gata in acest an.

Vestea buna este ca lucrarile sunt intr-un stadiu destul de avansat, astfel ca in prima parte a anului se vor finaliza si vom putea circula pe aproape 40 km de autostrada intre Nadlac si Arad. Pentru 2015, promisiunile autoritatilor sunt de ordinul sutelor, astfel ca am putea asista la un nou record. Doar ca depinde de alocarile bugetare pentru continuarea lucrarilor. Banii din supra-acciza nu au ajuns la drumuri, iar in decembrie 2015 expira termenul la absorbtia fondurilor europene alocate pentru perioada 2007-2013.

Sursa: Capital

Ultimele stiri