16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDivertismentDezvoltare personala6 sfaturi din partea PSIHOLOGILOR pentru a te schimba IN BINE in...

6 sfaturi din partea PSIHOLOGILOR pentru a te schimba IN BINE in 2017!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Trecerea într-un nou an este şi momentul deciziilor radicale, a angajamentelor solemne: mai mult sport, mai puţină mâncare nesănătoasă, dietă, mai puţin alcool, renunţarea la fumat, mai multă atenţie pentru cei din jur. Însă, în cele mai multe cazuri, după câteva săptămâni sau doar câteva zile, rezoluţiile de an nou sunt uitate.De ce este atât de greu să te ţii de hotărârile luate la început de an? Dr. John Norcross, profesor de psihologie la Universitatea Scranton, afirmă că principalul motiv este acela că oamenii nu reuşesc să ia decizii realiste.Majoritatea oamenilor nu sunt pregătiţi pentru schimbări, spune psihologul, potrivit Daily Mail. Majoriatea confundă o rezoluţie de an nou cu o dorinţă, adaugă acesta. Dar experţii spun că există şanse să-ţi duci la îndeplinire deciziile luate „la cumpăna dintre ani”.

Dr. Norcross a coordonat un studiu despre eficienţa rezoluţiilor de Anul Nou şi a descoperit că 40% dintre adulţii din SUA se angajează să-şi schimbe stilul de viaţă în noaptea dintre ani. Un sondaj realizat pe un eşantion de 3036 de adulţi din SUA arată că 21% dintre decizii au legătură cu slăbitul, 14% cu finanţele şi exerciţiul fizic, iar 10% se referă la un nou loc de muncă. 7% iau decizii cu privire la a mânca mai sănătos, iar 5% îşi doresc să gestioneze stresul mai bine, să se lase de fumat sau să îmbunătăţească o relaţie.

Totuşi, doar jumătate dintre cei care iau decizii de acest fel reuşesc să se ţină de ele şi după şase luni. 30% eşuează în primele 14 zile. Realizatorii studiului au decoperit că 71% dintre respondenţi erau fideli scopurilor stabilite după două săptămâni. După o lună, procentul a scăzut la 61%, iar după şase luni la 46%. Aceste date ar putea fi însă mai mari în cazul celor vizaţi, pentru că participarea la studiu le-a afectat comportamentul.

Cele şase sfaturi care au reieşit în urma studiului, dar şi a experienţei altor psihologi:

1. Înţelege motivul pentru care vrei să te schimbi.

2. Pune-ţi întrebările dificile. Întreabă-te de ce ai ajuns să ai nevoie de schimbare, cum ai ajuns aici. Dacă nu ştii ce te-a făcut să ai un comportament la care vrei să renunţi, şansele de eşec sunt mai mari.

3. Nu fi negativ. Porneşte de la un punct de autorespect, nu de la o atitudine extrem de critică la adresa propriei persoane. De exemplu, dacă vrei să slăbeşti, nu te concentra pe câte kilograme în plus ai, ci pe avantajele pierderii în greutate asupra sănătăţii.

4. Găseşte alternative sănătoase pentru obiceiurile la care vrei să renuţi. Pune ceva în loc.

5. Urmăreşte-ţi progresul. Ţine evidenţa, aranjează-ţi mediul în aşa fel încât să te ajute să te ţii de decizii. E în regulă să te abaţi ocazional, atâta timp cât nu deraiezi total.

6. Găseşte-ţi un parter de rezoluţie, care să te ajute să fii pozitiv şi să nu te descurajezi.

Ultimele stiri