20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialSanatate8000 de persoane amenintate de desfiintarea directiilor judetene si a caselor de...

8000 de persoane amenintate de desfiintarea directiilor judetene si a caselor de asigurari din Sanatate

in:

Stiri pe acelasi subiect

Greva generala din SANATATE a fost AMANATA!

Presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu a anuntat ca greva generala...

nicolaescu26Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile. Aceste masuri vor permite economisirea a aproximativ unu la suta din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru imbunatatirea programelor nationale de sanatate. In casele de asigurari de sanatate si in directiile de sanatate publica judetene lucreaza aproximativ 8.000 de persoane.

 

Directiile de sanatate publica judetene consuma 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii, iar casele de asigurari de sanatate judetene „mananca”, potrivit legii bugetului, 3% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, a declarat marti ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, masura care va aduce economii la buget.

„Vom incerca sa gasim resurse in interiorul sistemului reducand birocratia, eliminand verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-si mai gasesc locul, care sunt verigi birocratice facand parte din sistemul comunist. Noi functionam cu aceleasi structuri deconcentrate din 1950. Totusi, au trecut multi ani de atunci. Ca atare, in cateva zile veti vedea o masura radicala, desfiintarea directiilor de sanatate publica judetene, care consuma circa 10 la suta din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii. Banii ii vom duce catre programele nationale in special, acolo unde avem deficit de finantare. Vom desfiinta casele judetene de asigurari de sanatate. Ele mananca, daca stiti, pe legea bugetului trei la suta din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

 

Sanitas cere garantii

Federatia Sanitas va solicita Ministerului Sanatatii semnarea unui acord care sa garanteze ca reorganizarea directiilor de sanatate publica si caselor de asigurari de sanatate publica judetene se va face cu consultarea federatiei si ca economiile obtinute vor fi redistribuite in sistem.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca a luat la cunostinta cu ingrijorare de intentia declarata a Ministerului Sanatatii de reorganizare a directiilor de sanatate publica si a caselor de asigurari de sanatate judetene.

„Stim ca face parte din planul de reorganizare teritoriala, dar avem promisiunea domnului ministru ca toata aceasta reforma se va face si cu consultarea Federatiei Sanitas, federatie care are membri de sindicat in aceasta institutie, in sensul de a ne proteja membrii de sindicat, de a avea locurile de munca asigurate, cu toate drepturile prevazute in contractele colective de munca aplicabile, iar economiile obtinute prin reorganizare sa fie redistribuite in sistem. Altfel spus, banii sa nu se duca in alta parte”, a spus Marius Sepi.

El a precizat ca a negociat un acord pe care Federatia Sanitas spera sa-l semneze cu Ministerul Sanatatii in aceasta saptamana, pentru a se asigura ca toate aceste demersuri vor fi facute si cu consultarea federatiei.

 

Ultimele stiri