25.6 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalUn mare oras MAYA a fost descoperit in Mexic

Un mare oras MAYA a fost descoperit in Mexic

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ambasador al României: ”Mânânc greieri regulat. Nu greierii îngrijorează, ci creierii”

”Mănânc greieri regulat. În Mexic, cu precădere în Oaxaca,...

Rechinul – mafiotul roman care a speriat Mexicul, a fost prins!

Autorităţile mexicane l-au arestat joi pe Florian Tudor, persoana...

VIDEO – Cutremur de 7,1 grade in Mexic, soldat cu zeci de morti!

Bilanţul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marţi...

Un important oras maya, al carui apogeu a fost atins in perioada 600 e.n. – 900 e.n., a fost descoperit in estul Mexicului de o echipa internationala de arheologici, a anuntat Institutul National de Antropologie (INAH) din aceasta tara, informeaza AFP.

Acest oras, care se intinde pe 22 de hectare in statul mexican Campeche, a ramas ascuns in jungla timp de multe secole, inainte de a fi descoperit, in urma cu doua saptamani, de o echipa de arheologi care l-au denumit Chactun – „Piatra rosie” sau „Piatra mare” in limba maya -, a anuntat INAH intr-un comunicat.

Misiunea echipei de arheologi a fost finantata de National Geographic Society din Statele Unite, de compania austriaca Villas si de cea slovena Ars Longa.

„Este vorba cu adevarat de unul dintre cele mai mari situri din regiunea Pamanturilor joase centrale” ale civilizatiei maya, afirma Ivan Sprajc, arhelog la Centrul de Cercetari Stiintifice al Academiei de Stiinte si Arte din Slovenia, coordonatorul expeditiei.

Ivan Šprajc spune ca descoperirea a fost posibila gratie unor fotografii aeriene realizate cu ajutorul tehnicii stereoscopiei. „Am gasit numeroase dovezi ale unor vestigii arhitecturale”, a adaugat el.

„Sunt stele si altare – dintre care unele au pastrat pana astazi portiuni de stuc – care reflecta splendoarea acelui oras”, contemporan cu alte orase maya precum Calakmul, Becan si El Palmar, se afirma in comunicatul emis de INAH.

Totodata, situl include numeroase constructii de tip piramidal, inalte de pana la 23 de metri, ca si terenuri pentru jocul de pelota, piete, monumente sculptate si zone pentru locuit.

Situl Chactun este unul dintre cele 80 de situri detectate cu ajutorul Proiectului de recunoastere arheologica din sud-estul Mexicului, lansat in anul 1996.

 

Ultimele stiri