6.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomiePretul gazelor creste cu 1% incepand cu 1 octombrie! Cu cat se...

Pretul gazelor creste cu 1% incepand cu 1 octombrie! Cu cat se vor scumpi gazele pana in 2018!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Pretul gazelor va creste de la 1 octombrie cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici si cu maximum 2% pentru industrie, potrivit agerpres.ro.

”Data de 1 octombrie este urmatorul termen din calendarul de liberalizare a pietei gazelor. In ceea ce priveste pretul final pentru consumatorii casnici, estimam o majorare de cel mult 1%, avand in vedere influenta in pret a gazelor de import si cresterea pretului gazelor de productie interna’, a declarat in urma cu doua saptamani, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

Romania isi asigura, in medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar in proportie de aproximativ 5%.

Pretul gazelor de import a ajuns in aceasta perioada la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de productie interna sunt de doua ori mai ieftine, a adaugat Havrilet.

La 1 iulie 2013, pretul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali.

Urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 ianuarie 2014, cand este programata o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, preturile vor creste cu alte doua procente, urmand ca tarifele sa fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie si cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.

In perioada 2015 – 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, in patru etape in fiecare an (la inceputul fiecarui trimestru).

Incepand cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmand sa negocieze pretul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pana la 31 decembrie 2014, insa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile romane au obtinut o derogare de un an, pana la 31 decembrie 2015.

Ultimele stiri