15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiConsumul moderat de ALCOOL imbunatateste memoria persoanelor in varsta!

Consumul moderat de ALCOOL imbunatateste memoria persoanelor in varsta!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Potrivit unui studiu recent, consumul moderat de alcool, mai exact un pahar cu vin in fiecare zi,  imbunatateste memoria persoanelor in varsta, informeaza mediafax.ro.

Conform unui studiu pe termen lung, la care au participat persoane in varsta, consumul moderat de alcool imbunatateste memoria si capacitatea de invatare. Cercetarile arata ca beneficiile apar dupa varsta de mijloc. Cu toate acestea, nu toata lumea va resimti beneficiile unei bauturi zilnice. S-a constatat ca aproximativ 80% dintre pensionari vor simti beneficiile consumului de alcool, in timp ce pentru 20% dintre pensionari alcoolul nu va avea niciun efect. De fapt, pentru cei din urma, consumul de alcool ar putea avea efecte adverse, intrucat ADN-ul lor include o gena numita APOE e4, care a fost legata de boala Alzheimer, informeaza dailymail.co.uk.

Studiul, publicat in revista Alcohol And Alcoholism, a aratat ca in cazul persoanelor care au gena APOE e4, capacitatea de invatare si memorie sufera un declin, in timp ce consumul moderat de alcool a fost asociat cu o crestere a capacitatii de invatare si memorie in randul persoanelor care nu au gena APOE e4.

Cercetatorii au precizat ca sunt „cateva mecanisme” care pot explica relatia dintre alcool si capacitatea de a gandi clar. Printre acestea se numara proprietatile antiinflamatorii ale alcoolului si faptul ca un consum moderat de alcool protejeaza impotriva dementei, accidentului vascular cerebral, bolilor coronariene si diabetului de tip 2.

Studiul, realizat de universitatile din Kentucky si Maryland, a aratat ca gena APOE e4 este recunoscuta ca fiind un factor de risc pentru Alzheimer si este asociata cu slaba capacitate cognitiva in randul persoanelor care nu sufera de dementa.

Studiul a analizat 619 pensionari din Statele Unite ale Americii, cu varste cuprinse intre 69 si 92 de ani. Acestia au facut parte dintr-un proces indelungat de monitorizare care a inceput in 1948. Astfel, obiceiurile lor in ceea ce priveste consumul de alcool si functiile cognitive au fost monitorizate din timpul varstei mijlocii si pana in prezent.

Cercetatorii au descoperit ca efectele alcoolului asupra organismului au fost determinate de existenta sau nu a variantei e4 a genei APOE, care ajuta la reglarea nivelului de colesterol din corp. Dintre cei 22% care au fost descoperiti ca aveau gena respectiva, persoanele care nu consumau alcool s-au descurcat mai bine la testele care analizau nivelul functiei cerebrale. Pentru cei 78% dintre cei care nu aveau e4, aceia carora le placea alcoolul au manifestat abilitati de memorie si de invatare mai bune decat cei care nu consumau alcool. Efectul a fost mai bun pentru cei care consumau intre sapte si 14 bauturi pe saptamana.

Un studiu recent al Universitatii din Newcastle a aratat ca limitele de siguranta pentru persoanele in varsta trebuie sa fie reduse, pentru a evita ca alcoolul sa interfereze cu medicamentele si sa provoace depresii si dementa.

Cercetatorii au precizat ca fiecare om reactioneaza diferit la bautura, iar fiecare persoana in varsta trebuie sa fie constienta ca prea mult alcool poate cauza sau accentua problemele de sanatate.

Ultimele stiri