11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieMinisterul Agriculturii propune reducerea TVA la 9% si in sectorul CARNII!

Ministerul Agriculturii propune reducerea TVA la 9% si in sectorul CARNII!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu estimeaza reducerea TVA la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, potrivit mediafax.ro.

„Probabil ca sectorul carnii va fi urmatorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul in care efectuam controlul si masurile pe care le luam pentru reducerea evaziunii in domeniul produselor de panificatie. Decizia viitoare privind reducerea TVA si la alte produse alimentare depinde de succesul masurii in domeniul painii, de reducerea evaziunii si veniturile bugetare”, a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni.

El a aratat ca analiza realizata de Ministerul Agriculturii in domeniul carnii a indicat doua probleme, respectiv importurile reale si nereale si productia la negru din Romania.

„Din cifrele noastre reiese ca situatia este destul de grava. Dupa cresterea TVA la 24% subit au disparut zeci de mii de tone de carne si produse de carne, care cel mai probabil s-au dus in economia subterana. Circa 71.000 de tone de carne de porc au disparut in economia subterana in 2011-2012”, a adaugat Irimescu.

Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA in domeniul carnii si produselor din carne a fost in 2011 de 230 milioane de euro.

Reprezentantii investitorilor romani, reuniti in Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar si reducerea taxei la 9% si la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la paine este o masura marginala, fara efecte importante in economie.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Potrivit premierului Victor Ponta, reducerea TVA la paine ar putea fi extinsa, anul viitor, si la alte alimente.

Ultimele stiri