10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialZiua Mondiala a Nevazatorilor! Peste 100.000 de nevazatori traiesc in Romania!

Ziua Mondiala a Nevazatorilor! Peste 100.000 de nevazatori traiesc in Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ziua Mondiala a Nevazatorilor, sau Ziua Bastonului Alb a fost instituita de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor, in 1993, pe 15 octombrie, la Varsovia, potrivit agerpres.ro

In Romania traiesc 3.200 de copii si 106.588 adulti cu handicap vizual, conform unei statistici publicate la 30 iunie de catre Directia Generala pentru Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Dintre acestia, 1.116 copii si 54.559 adulti sunt incadrati la gradul „grav” de handicap.

Asociatia Nevazatorilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala nationala, recunoscuta de utilitate publica. Aceasta reprezinta interesele nevazatorilor la nivelul intregii tari, fiind recunoscuta ca organizatie nationala reprezentativa a nevazatorilor atat de catre autoritatile publice romane, cat si de catre organizatiile internationale ale nevazatorilor; este membra a Uniunii Europene a Nevazatorilor, a Uniunii Mondiale a Nevazatorilor, a Consiliului National al Dizabilitatii si, implicit, a Forumului European al Dizabilitatii. Asociatia cuprinde circa 80.000 de membri, persoane incadrate in categoriile de handicap vizuale grav, accentuat si mediu.

Dupa anul 1990, Conferintele Nationale (Adunarile Generale) ale organizatiei si ale filialelor sale s-au tinut cu regularitate, o data la cinci ani. In cadrul acestor conferinte, s-au ales organele de conducere ale filialelor si ale Consiliului Director National. Numarul de filiale a crescut de la 16 la 30, sporind totodata reteaua sucursalelor si a cluburilor, precum si cifra personalului salariat.

Marcarea acestei zile a generalizat sarbatorirea la nivel mondial a „Zilei bastonului alb”, instituita de presedintele american Lyndon Johnson, in 1964.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fara vedere si, totodata, un simbol al independentei. De secole nevazatorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutator in calatorii. Abia in secolul al XX-lea, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea ca purtatorul este nevazator, incepand din Europa si apoi raspandindu-se in America de Nord.

James Biggs, un fotograf englez din Bristol, sustine ca el a inventat bastonul alb, in 1921. In urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotarat sa-si vopseasca bastonul in alb pentru a fi vazut mai usor de catre soferi. Nu au trecut zece ani si bastonul alb si-a facut prezenta in societate.

In februarie 1931, Guilly d’Herbemont a lansat o miscare nationala privind folosirea bastonului alb de catre nevazatorii francezi. Campania fiind mediatizata pe larg in ziarele englezesti, ea a fost adoptata si de Marea Britanie. Actiunea a fost sponsorizata de Cluburile „Rotary”.

Introducerea bastonului alb in America de Nord i se atribuie Clubului International ‘Lions’. In 1930, un membru al clubului George A. Bonham a realizat ca bastonul negru nu este prea bine vazut de soferi. Clubul ‘Lions’ a decis sa vopseasca bastonul in alb pentru a fi cat mai vizibil pentru conducatorii auto.

In 1931, clubul a inceput un program national, in SUA, de promovare a utilizarii bastonului alb de catre nevazatori.

Pe la inceputul anilor 1960, mai multe organizatii statale si agentii de readaptare, care ofereau servicii nevazatorilor si celor cu deficiente de vedere, au facut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecarui an ca „Ziua bastonului alb” in toate statele din SUA.

Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezolutia HR 753, prin care il autoriza pe presedintele SUA sa proclame ziua de 15 octombrie a fiecarui an ca fiind „Ziua bastonului alb”.

In 2011, presedintele american Barack Obama a numit aceasta zi si „Blind Americans Equality Day”. Ulterior, de ajutorul acestui „prieten fidel” au putut beneficia nevazatori din lumea intreaga.

In Romania, primul Club „Lions” a fost infiintat in 1990.

Ultimele stiri