10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaCNA a oprit de la difuzarea pe TV 11 spoturi de promovare...

CNA a oprit de la difuzarea pe TV 11 spoturi de promovare a proiectului Rosia Montana!

in:

Stiri pe acelasi subiect

CNA a hotarat sa opreasca de la difuzarea pe TV, 11 spoturi de promovare a proiectului Rosia Montana, care au fost difuzate intre 1 septembrie si 6 octombrie, constatand ca acestea incalca legislatia audiovizualului, potrivit mediafax.ro.

Subiectul Rosia Montana a fost analizat in sedinta de marti a CNA in absenta membrilor Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Valentin Jucan.

Prezent la sedinta CNA de marti, avocatul companiei Rosia Montana Gold Corporation, Sergiu Cretu, a solicitat Consiliului amanarea luarii unei decizii pe subiectul Rosia Montana.

„Este o campanie complexa si trebuie sa aveti un punct de vedere al anuntatorului, a celui care a facut campania, iar pe agenda de lucru de pe site-ul CNA nu era inclusa si problema spoturilor care promoveaza proiectul Rosia Montana. Anuntatorii au fost luati pe nepregatite, ar fi important pentru dumneavoastra sa aveti si acel punct de vedere si cred ca ar trebui solicitat si punctul de vedere al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC)”, a spus Sergiu Cretu.

Decizia de oprire de la difuzarea pe TV a spoturilor de promovare a proiectului de la Rosia Montana (in forma in care au fost difuzate in perioada 1 septembrie – 6 octombrie) a fost luata de membrii CNA cu opt voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Guberat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Acesti membri ai CNA au considerat ca aceste spoturi au incalcat articolul 29, aliniatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit caruia „Comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei”.

Cei opt membri ai CNA au considerat ca „exploatarea cu cianura” este o metoda care dauneaza sanatatii si sigurantei populatiei.

„Cred ca toata lumea este de acord ca cianura este daunatoare sanatatii si pentru mediu”, a spus Monica Gubernat.

De asemenea, CNA a considerat ca spoturile respective nu au informat corect publicul, incalcand articolul 93 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia „Comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale”.

Totodata, Consiliul a considerat ca spoturile respective au incalcat articolul 104 din Codul de reglementare ale continutului audiovizual, potrivit caruia „Sunt interzise publicitatea si teleshoppingul in care se utilizeaza practici comerciale inselatoare sau practici comerciale agresive”.

Potrivit monitorizarii CNA, Antena 3 a difuzat 11 spoturi de promovare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana (88 de difuzari), B1 TV – 11 spoturi (135 de difuzari), Realitatea TV – 4 spoturi (15 difuzari), Romania TV – 11 spoturi (111 difuzari), TVR 1 – 10 spoturi (67 difuzari), TVR 2 – 10 spoturi (63 de difuzari), Acasa TV – 5 spoturi (25 de difuzari), Antena 1 – 9 spoturi (45 de difuzari), Kanal D – 5 spoturi (32 de difuzari), Prima TV – 8 spoturi (36 de difuzari), Pro TV – 4 spoturi (13 difuzari), Etno TV – 10 spoturi (45 de difuzari) si Taraf TV – 11 spoturi (47 de difuzari).

Ultimele stiri