23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieScenariu APOCALIPTIC pentru LEU daca SUA intra in incapacitate de plata!

Scenariu APOCALIPTIC pentru LEU daca SUA intra in incapacitate de plata!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Leul poate avea un scenariu apocaliptic daca SUA intra in incapacitate de plata, cresterea costurilor de finantare si deprecierea acestuia sunt principalele riscuri.

„As astepta o miscare semnificativa a pietelor numai daca s-ar materializa cel mai neplacut scenariu, adica un default al Statelor Unite. Un astfel de incident ar conduce fara indoiala la o retragere majora din zona activelor de risc, inclusiv cele romanesti. Astfel, Romania s-ar confrunta probabil cu costuri mai ridicate de finantare pe piata, ceea ce ar putea crea probleme pentru Ministerul Finantelor. Cu toate acestea, in cel mai rau caz guvernul roman poate apela la acordul preventiv cu FMI pentru a evita o criza majora”, a declarat pentru MEDIAFAX Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare banca germana.

Preisunea pe activele cu grad ridicat de risc ar putea fi accentuata si de prelungirea impasului politic de la Washington, chiar daca SUA nu ar intra in default. Astfel, pe masura ce criza politica din SUA s-ar prelungi, temerile tot mai accentuate privind un posibil default ar afecta puternic activele emergente, precum leul sau obligatiunile de stat ale Romaniei.

„Cu toate acestea, consider ca Europa Centrala si de Est este mai bine pozitionata decat alte zone emergente deoarece balanta externa din regiune s-a imbunatatit in ultimii ani, astfel ca statele sunt mai putin vulnerabile la fluxurile de capital extern, care ar ingheta in cazul unui default al SUA”, continua analistul Commerzbank, precizand ca economiile din Europa emergenta ar avea totusi de suferit, avand in vedere ca sunt dependente in mare masura de exporturi.

Cu toate acestea, Romania sta mai bine decat alte tari din regiune.

„Cu un acord stand-by preventiv in derulare, Romania dispune de o plasa de siguranta confortabila, spre deosebire de alte state din Europa de Est, precum Ungaria si Turcia, care ar fi afectate mult mai grav de un astfel de soc”, considera Nguyen.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri