16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieISARESCU anunta revenirea companiilor straine la forta de munca din Romania!

ISARESCU anunta revenirea companiilor straine la forta de munca din Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

”Procesul” unui porumbel considerat de poliția indiană spion chinez s-a încheiat

''Procesul'' unui porumbel, ați citit bine, considerat de poliția...

Scumpiri pe banda rulantă în 2024

Managerii de întreprinderi din economia românească nu văd cu...

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Companiile mari incep sa revina in SUA, Europa, chiar si in Romania, pentru a avea productia langa piata, dupa ce avantajul de a folosi forta de munca din China dispare tot mai mult, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

„Asistam in prezent la digitalizarea pe scara tot mai larga a productiei industriale, marcata de convergenta unei intregi game de tehnologii de nivel superior. Soft inteligent, robotizare avansata, nanotehnologie, materiale de ultima generatie, tiparire 3D, extinderea serviciilor online. Fac o divagatie, dispar magazinele, dupa ce am construit toate giant-urile astea? Nu stiu. Apare posibilitatea realizarii la costuri relativ scazute a unor produse cu grad mai inalt de diversificare, deci mai apropiate de preferintele consumatorilor”, a spus Isarescu in alocutiunea pe care a sustinut-o la Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde i s-a decernat titlul de doctor honoris causa.

Seful bancii centrale crede ca noul noua tehnologie va permite deschiderea unui nou ciclu de dezvoltare economica, de 50 de ani, caracterizat de trecerea de la productia de serie mare (tipica celei de-a doua revolutii industriale) la personalizare pe scara larga (mass customisation).

„Avantajul de a lua si a folosi forta de munca din China dispare si reapare avantajul de a avea productia langa piata. Vedem cum marile firme pleaca si revin in SUA, revin in Europa. Se intampla si in Romania, prin unele parti (…) Acesta va fi un nou ciclu de 50 de ani pe care noi o sa-l prindem asa, mai pe la inceput, dar dumneavostra cei de mai prin spate (studentii – n.r.), o sa-l traiti”, a explicat Isarescu.

In ceea ce priveste perioada de contractie economica dupa inlaturarea lui Ceausescu, Isarescu a afirmat ca stia inca de pe atunci ca toate unitatile care functionau in Romania in 1990 aveau durata fondurilor fixe expirate, adica erau depasite tehnologic.

„Si nu din ’90, din ’82-83. Atunci s-a facut o mare greseala ca nu s-a mai retehnologizat nimic”, a aratat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca lucrurile ar fi artatat altfel daca in anii ’90 societatea alegea sa vanda sau „sa retehnologizeze ce mai era de retehnologizat”.

„Poate se mai salva ceva din industria romaneasca”, a mai spus Isarescu.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri