20.2 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăSocialTrafic de armament, politicieni si alte legaturi periculoase in dosarul desecretizat Dunarea...

Trafic de armament, politicieni si alte legaturi periculoase in dosarul desecretizat Dunarea Operativ

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dosarul desecretizat Dunarea Operativ este o suma de documente despre operatiunile speciale pe care firma “Dunarea” le-a facut inainte de 1989, trafic de armament, politicieni si alte legaturi periculoase.

„«Dunarea Operativ» a stat sub numele acesta, desi este mult mai putin decat ascunde misterul. Cand auzi operativ te gandesti ca acolo sunt toate retelele de informatii ale fostei Securitati din strainatate. Nu este asa”, a fost prima descriere facuta acestei arhive dupa desecretizare, de catre presedintele Traian Basescu.

Arhiva nu aduce date despre eventualele legaturi ale lui Dan Voiculescu cu banii „Dunarea”, prin Crescent, acestea putannd fi cautate, sugereaza seful statului, in relatia „ditre actualele firme ale lui Voiculescu si Crescent”.

Potrivit lui Basescu, „acolo de afla in primul rand niste operatiuni speciale, facute tot de «Dunarea»”. Presedintele a dat si un exemplu de situatie in care Romania a intermediat vanzari de tancuri din Occident spre Israel.

„Daca un stat capitalist a vandut tancuri in Israel, poate ca n-a putut sa vanda direct si a vandut prin Romania. Un mare grup occidental a vrut sa vanda intr-un stat in care aveau embargo. Poate ca s-au vandut Romaniei si Romania prin firma «Dunarea», le-a vandut in alta parte. Cam asta o sa putem vedea”, a rezumat presedintele.

Un alt tip de informatie care se afla in aceasta arhiva este legat de pretul platit de Germania si Israel pentru etnicii germani si pentru evreii pe care Romania i-a lasat contra cot sa emigreze.

„O sa vedem si care a fost pretul cetatenilor romani de etnie germana care au primit aprobarea lui Ceausescu sa mearga in Germania”, a mai spus Basescu intr-un interviu la B1.

Dincolo de acestea, au fost deja desecretizate 6.103 dosare cu facturi si rapoarte reprezentand arhiva “Dunarea Comercial”.

“Sunt 6.103 dosare mari care inseamna arhiva «Dunarea Comercial» care a fost predata la Arhivele Statului. Sunt pline de facturi si de rapoarte. In mod cert, pe acolo se gasesc si semnaturi de ale domnului Voiculescu si de ale altora, pe diverse facturi”, sustine Basescu.

Cat despre eventualele legaturi ale lui Dan Voiculescu cu banii „Dunarea”, seful statului a aratat ca „ar trebui sa cautam prin alta parte decat prin Cipru, pentru ca Voiculescu n-a fost un naiv sa nu distruga toata arhiva din Cipru”.

„Ce, credeti ca a lasat-o cuiva acolo? Eu as cauta altceva. Daca exista o asociere intre actualele firme ale lui Voiculescu si Crescent. Acolo putem considera ca s-a produs transferul de bani”, a comentat Basescu.

Arhiva „Dunarea Operativ”, prezentata public de Basescu ca fiind „ultima ramasita de arhive ale fostei Securitati”, ajunge la CNSAS pe o ruta ocolitoare, dupa ce decizia de desecretizare s-a blocat in CSAT.

„In CSAT-ul din data 1 octombrie am initiat o hotarare a CSAT de desecretizare a ultimei parti a arhivei «Dunarea», asa-numita «Dunarea Operativ». Solicitarea a fost respinsa ca urmare a pozitiei domnului prim-ministru, care n-a fost de acord, desi arhivele fostei Securitati vizeaza perioada pana la Revolutie, nu dupa Revolutie. Am incercat pe urma sa obtin semnaturile membrilor CSAT pe o alta varianta, varianta in care un proiect de hotarare se transmite ministrilor membri ai CSAT; serviciile secrete au semnat-o, prim-ministrul n-a vrut s-o semneze si, implicit, nici ceilalti ministri, a relatat presedintele vineri.

Arhiva a fost insa desecretizata cu acordul serviciilor, mai exact cu acceptul SIE, condus in prezent de Teodor Melescanu.

„Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresa SIE si CNSAS – primului, sa treaca la predarea arhivei «Dunarea Operativ», iar CNSAS-ului, informatia ca poate incepe sa preia arhiva «Dunarea Operativ». Am fost informat astazi de SIE ca sunt gata sa inceapa predarea”, a adaugat Basescu, precizand insa ca „«Dunarea» nu este «Crescent», arhivele «Crescent» nu sunt in Romania”.

In aceeasi interventie, Basescu a vorbit insa de faptul ca personal a cerut presedintelui Ciprului „deschiderea comisiei rogatorii intre Romania si Cipru, pentru ca procurorii romani si ofiterii investigatori sa aibe acces la informatii cu privire la miscari de bani facute de societati inregistrate in Cipru de catre cetateni romani”. In prezent, arhivele Crescent se afla in Cipru.

Sursa: gandul.info

Ultimele stiri