16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieRetailLanturile comerciale Carrefour si Delhaize risca o amenda de 10 miliarde euro....

Lanturile comerciale Carrefour si Delhaize risca o amenda de 10 miliarde euro. Firmele sunt acuzate de frauda

in:

Stiri pe acelasi subiect

Consiliul Concurentei din Belgia a derulat o ampla ancheta in randul a sapte lanturi comerciale care activeaza in aceasta tara si care sunt banuite ca, in perioada 2002-2007, s-au inteles in privinta preturilor unor produse de uz personal.

Portalul Retaildetail.be. scrie ca actiunea lor a dus la eliminarea de pe piata a concurentei si la prejudicierea clientilor care au fost obligati sa plateasca mai mult pentru respectivele produse. Printre retailerii cercetati se afla si doua companii prezente in Romania. Este vorba despre Carrefour si Delhaize, grupul care detine brandul Mega Image.

Daca suspiciunile Consiliului Concurentei se adeveresc, distribuitorii risca amenzi usturatoare. Santiunile se vor aplica in functie de natura infractiunii, dar si de impactul economic al fraudei. Sunt luate in calcul si cifrele de afaceri ale companiilor respective, precum si durata incalcarii legislatiei. Publicatia De Standaard scrie ca amenzile s-ar putea ridica la 10% din vanzarile realizate in 2007.

Ziaristii au facut niste calcule si au ajuns la concluzia ca doar pentru trei dintre lanturile comerciale implicate, Carrefour, Delhaize si Colruyt, totalul sanctiunii financiare ar putea ajunge la 10 miliarde euro. Anchetatorii sustin ca aceste practici ilegale s-au bucurat de sprijinul furnizorilor produselor respective si astfel s-a ajuns la niste acorduri intre distrinuitori, iar preturile au fost ridicate in mod artificial.

In articolul publicat de Retaildetail.be. se precizeaza ca din comercializarea produselor respective se realizeaza anual in Belgia o cifra de afaceri de 900 de milioane euro, iar 80% din aceasta suma este facuta de cele sapte lanturi comerciale anchetate.

Consiliul Concurentei din Belgia a lucrat in ultimii cinci ani la acest caz, iar pe langa cei sapte distribuitori mai sunt implicati si 11 furnizori.

 

Ultimele stiri