20.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăStirea zileiSibiuA MUNCIT pana in ultima clipa! La doar 30 de ani o...

A MUNCIT pana in ultima clipa! La doar 30 de ani o asistenta medicala din Sibiu A MURIT DE EPUIZARE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton a murit

Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, şi...

Fosta sotie a presedintelui CJ Cluj a fost gasita moarta in casa la doar 47 de ani

Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Tișe,...

Primar din Olt mort intr-un accident rutier. Ambulanta s-a ciocnit cu un SUV!

Primarul comunei Gradinari Olt, Mihai Ioana, in varsta de...

O asistentă de la Spitalul de Pediatrie a murit imediat după ce a ieşit din tură, iar conducerea Spitalului a deschis o investigaţie, după ce au existat indicii că femeia ar fi decedat din cauza epuizării, anunta turnulsfatului.ro.

Un deces care a lăsat în urmă un soț pietrificat de durere, un copil de 4 ani, acum orfan de mamă, dar și multe semne de întrebare asupra unui sistem medical indiferent nu numai față de pacienți, dar și față de cei care îl construiesc.

A dus boala pe picioare

Monica M. era asistentă la Pediatrie și lucra în ture, după un grafic care se stabilește lunar.

În ultimele săptămâni, s-a simțit din ce în ce mai slăbită și a început să respire tot mai greu. S-a tratat pentru o afecțiune respiratorie, dar situația nu s-a îmbunătățit.

“Luni a fost în tură, colegele au văzut că nu se simte bine, iar marți și miercuri a avut liber. Joi s-a întors la muncă, dar nici atunci nu se simțea bine. I s-a spus să nu mai vină vineri, dar a intrat în turele de noapte sâmbătă și duminică. Sâmbătă nu s-a simțit bine, dar a insistat să își facă și tura de duminică, pentru că, de luni, ar fi intrat în concediu”, spune directorul Spitalului de Pediatrie, Stelian Banciu. Acesta precizează că asistentei i s-a spus în repetate rânduri să își ia liber, ca să își verifice starea de sănătate, dar Monica Mihai a refuzat, motivând că mai are doar câteva zile până la concediu.

Ultima noapte de gardă a fost și ultima din viața sa. I s-a făcut rău în timpul serviciului. Episodul este relatat de una dintre mamele internate cu copilul în secția unde asistenta făcea de gardă. “Era vizibil de sâmbătă seara că nu se simțea bine și abia se ținea pe picioare. Am îndrăznit să o întreb, dacă se simte atât de rău, de ce nu stă măcar o zi, două acasă. Mi-a răspuns că nu poate, căci nu există personal de rezervă… Cu toate acestea, după ce a terminat tratamentele, a deschis ușa salonului și ne-a spus să mergem la ea pentru orice avem nevoie, la orice oră. Cum piticul nu avea somn, am luat cutia de Raffaello adusă de soț și i-am dus-o, cu gândul să îi mai îndulcesc noaptea. Nu a vrut să o primească, spunând că ea își face meseria cu drag… până la urmă a acceptat. Duminică seara a apărut din nou la muncă și lucrurile au decurs la fel ca sâmbătă. Singura schimbare a fost că ea se simțea mai rău. Luni dimineața a ieșit din tură și a plecat cu soțul, care a venit să o aștepte, către casă… nu a mai ajuns. A făcut stop cardio-respirator pe mașină și, cu toate eforturile celor de la urgențe, nu s-a mai putut face nimic”, povestește Mihaela Simona Ceplinschi, pe pagina de facebook “Stop internării copiilor în spital fără părinți”.

În urma autopsiei, s-a stabilit că asistenta suferise un edem pulmonar, care i-a scurtat, în cele din urmă, viața.

Decesul unui om și lipsa de personal
Moartea asistentei a iscat o dezbatere intensă asupra lipsei de personal din sistem. Monica Mihai declarase că nu vrea să își ia liber, pentru că ar “da peste cap” graficul pentru întreaga lună. Cu o asistentă la 20 de copii, lipsa unei angajate din tura programată ar fi însemnat, automat, o problemă și pentru ceilalți angajați de la Pediatrie, dar și pentru pacienți, care ar fi beneficiat automat de mai puțină grijă.

Prima reacție fermă a venit de la șefa secției de Neonatologie din Spitalul Clinic Județean, dr. Livia Ognean. “”Afară”, o asistentă de terapie intensivă îngrijeşte doar un singur copil. Cel mult doi pe aici-pe acolo, prin ţările mai sărace. Nu 5-7 ca la noi. O asistentă în secţia de nou-născuţi îngrijeşte 5-7 copii, nu 15-20 ca la noi. După atâţia ani şi atâtea eforturi pot spune că fac parte dintr-o echipă de eroi”, spune medicul.

Aceasta atrage atenția că cele mai solicitante secții dintr-un spital sunt tocmai cele în care pacienții sunt copii. “Lipsa de personal duce la epuizarea celor care trebuie să muncească cât pentru 2, 3 sau chiar mai mulţi. Iar epuizarea duce la boală. Şi boala lasă în urmă copii orfani. Precum în cazul Monicăi. Pe care nu o cunosc, dar am cunoscut-o ieri şi azi din cuvintele frumoase ale mamelor care au întâlnit-o, cărora le-a îngrijit copiii şi au scris despre ea. Pe care o recunosc ca din echipa noastră, pentru că aşa e şi la noi: nici un concediu, nici o zi liberă nu sunt sigure dacă una din colege se îmbolnăveşte aşa de rău că trebuie să îşi ia concediu (de obicei doar când nu mai pot sta în picioare) – nici o astfel de zi de odihnă nu e sigură. Suntem prea puţini şi ne pierdem OAMENII. Aceia puţini care au ales să rămână în ţară şi care îşi doresc să ofere copiilor voştri, copiilor lor o viaţă ca afară. Îngrijiri ca afară. Şi aici visul a început să devină coşmar. Un copil de 4 ani plăteşte pierzându-şi mama plecată să facă bine alţi copii. Nu cred că e un preţ corect”, notează dr. Livia Ognean, pe pagina sa de facebook.

Managerul Spitalului de Pediatrie spune că a deschis o anchetă internă în acest caz. Acesta nu neagă lipsa de personal cu care se confruntă, dar spune că asistentei nu i s-a impus niciodată să nu își ia liber sau concediu medical.

Ultimele stiri