10.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăStirea zileiAfacerile companiilor, puse in pericol de cresterea pretului la resurse. Corporatiile cauta...

Afacerile companiilor, puse in pericol de cresterea pretului la resurse. Corporatiile cauta solutii pentru a avea independenta energetica

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cele mai mari companii din lume se asteapta la mari schimbari pe piata energetica, estimarile corporatiilor indicand costuri in crestere, riscuri de conformitate şi ameninţări pentru securitatea surselor de energie.

 

Studiului Global Annual Cleantech Insights and Trends dezvoltat de Ernst & Young în rândul a 100 de multinaţionale, cu venituri de peste 1 miliard de dolari arata ca liderii de business implementează deja în mod proactiv strategii care vizează creşterea eficienţei energetice, dezvoltarea capacităţilor de auto-generare şi utilizarea intensivă a surselor de energie regenerabilă.

Analiza Ernst & Young releva ca 38% dintre liderii intervievati iau in calcul o majorare de cel puţin 15% a costurilor energiei în următorii cinci ani. Jumătate din managerii chestionati înregistrează cheltuieli cu energia în proporţie de 5% din costurile operaţionale, sau chiar mai mult, în timp ce un grup important (22%) a declarat că cel puţin 20% din costurile operaţionale sunt legate de consumul de energie. În termeni nominali, aceste procente s-au tradus în cheltuieli anuale de cel puţin 50 milioane dolari pentru 42% dintre companiile participante la studiu şi de peste 100 milioane dolari pentru 27% dintre acestea.

In ceea ce priveste utilizarea energiei regenerabile, 41% dintre respondenţi au declarat că generează energie de acest tip prin resurse deţinute sau controlate de companie, dar aceasta a reprezentat o mică parte din energia totală generată de companie.

Politica de preţ rămâne un factor-cheie în decizia de abordare a energiei regenerabile. 43% din companii nu sunt dispuse să plătească un preţ mai mare pentru regenerabile şi pun accent pe dezvoltarea unor modele inovative de finanţare a proiectelor energetice,” a explicat Saulius Adomaitis, partener şi lider al Departamentului de Asistenţă în Afaceri al Ernst & Young România.

Cu toate acestea, 67% şi respectiv 59% dintre respondenţi au precizat că este foarte probabil ca nivelul energiei regenerabile generate şi achiziţionate să crească în următorii cinci ani, în timp ce 52% estimează o scădere a consumului de combustibil fosil în acelaşi orizont de timp. Ambele perspective ilustrează interesul în creştere al tuturor companiilor de a investi în surse regenerabile de energie.Potrivit rezultatelor analizei Ernst & Young sunt multe corporatii cunoscute care au dezvoltat deja iniţiative de generare a propriei energii.

 

Motivele principale pentru care au abordat o astfel de strategie sunt reducerea volatilităţii preţurilor energiei, creşterea securităţii aprovizionării cu energie, scăderea costurilor, şi îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon. „Deşi auto-generarea implică bariere semnificative, precum perioada îndelungată de recuperare a investiţiei, gestionarea unor noi riscuri, şi nivelul ridicat al investiţiei iniţiale, 49% dintre companiile incluse în studiu generează în prezent energie din surse proprii”, se arata in studiul Global Annual Cleantech Insights and Trends. Ca si obiectiv principal, firmele urmaresc reducerea costurilor cu energia. „Doar acele companii care vor dezvolta o strategie energetică comprehensivă şi diversificată vor putea obţine avantaje competitive în noua economie bazată pe eficienţa utilizării resurselor şi pe emisii reduse de carbon,” a mai spus Saulius Adomaitis.

 

 

Ultimele stiri