12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalAgentia de supraveghere financiara de la Vatican a prezentat primul raport privind...

Agentia de supraveghere financiara de la Vatican a prezentat primul raport privind spalarea de bani: 6 cazuri „suspecte” in 2012!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Episcop arestat in cadrul unei anchete privind Banca Vaticanului!

Un episcop, un membru al serviciilor secrete italiene si...

Agentia de supraveghere financiara din Vatican a prezentat primul raport privind spalarea de bani, care arata ca numarul cazurilor de „activitate financiara suspecta” a crescut la 6 anul trecut potrivit CNN Money.

Din cele 6 incidente raportate, justitia ancheteaza doua pentru a determina daca este vorba despre activitate infractionala, se spune in documentul de 64 de pagini.

Raportul prezinta eforturile Vaticanului de a combate spalarea de bani si finantarea activitatilor teroriste, in colaborare cu alte guverne si agentii internationale.

Agentia de supraveghere financiara de la Vatican a fost infiintata in 2010, pentru a combate spalarea de bani si a imbunatati transparenta financiara a statului.

Seful autoritatii, elvetianul Rene Brulhart, cunoscut pentru activitatea ca director al Diviziei de Informatii Financiare din Liechtenstein, a declarat intr-o conferinta de presa ca agentia a inceput sa monitorizeze tranzactii in colaborare cu politia Vaticanului si alte autoritati.

Brulhart a precizat ca a primit anul trecut sapte recomandari de la Moneyval, agentia pentru combaterea spalarii banilor subordonata Consiliului Europei, careia ii va prezenta un raport de activitate la finalul acestui an.

Banca Vaticanului incearca de asemenea sa-si imbunatateasca transparenta si a anuntat recent ca va lansa un site unde va publica rapoarte anuale de activitate.

Banca deserveste mii de organizatii catolice de caritate, ordine religioase si dioceze din intreaga lume, pe langa cei 500 de clienti care locuiesc la Vatican. Banca administreaza 33.400 de conturi si detine active de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Expertii considera ca riscul de infractionalitate financiara la Vatican este scazut, insa activitatea globala a bancii, volumul ridicat de tranzactii in cash si absenta informatiilor privind unii titulari de conturi ar putea atrage atentia crimei organizate.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri