8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăStirea zileiAutostrada Transilvania va fi abandonata. Lucrari de 300 milioane de euro, lasate...

Autostrada Transilvania va fi abandonata. Lucrari de 300 milioane de euro, lasate sa se degradeze

in:

Stiri pe acelasi subiect

Statul, prin Ministerul Proiectelor de Infrastructura, a transmis companiei americane Bechtel, constructorul tronsonului Suplacu de Barcau – Bors, parte a Autostrazii Transilvania, o scrisoare pentru rezilierea contractului de executie, ceea ce inseamna abandonarea lucrarilor deja efectuate, in proportie de 50%, pentru o perioada nedefinita.

atPotrivit ministrului delegat Dan Sova, statul nu mai are bani pentru continuarea lucrarilor la acest tronson, cu o lungime de 64 de kilometri. „Pozitia mea este aceeasi: de a rezilia contractul cu Bechtel. Nu ma intereseaza in acest moment cine este de vina, daca este Compania Nationala de Autostrazi, daca este Bechtel.(…) Nu fac eu anchete. Acum eu am o situatie concreta in fata. In prezent, dupa noua ani de contract, am 52 kilometri de autostrada pe care se poate circula, din 426 kilometri, si am platit 1,4 miliarde euro. Fostul ministru Anca Boagiu a inceput prima rezilierea si a reziliat contractele pentru majoritatea contractelor. Au mai ramas Gilau – Turda si Suplacu de Barcau-Bors, pe care se lucreaza in acest moment. La data de 31 ianuarie 2013, exista 50 milioane euro care sunt bugetati pentru lucrari executate si receptionate care trebuie platite. Am trimis o scrisoare prin care mi-am exprimat si intentia de a rezilia si regretul pentru reziliere catre reprezentantii companiei americane Bechtel”, a explicat Sova, la TVR.

Pentru finalizarea tronsonului, in afara de plata datoriei de 50 de milioane de euro, ar mai fi nevoie de inca 250 de milioane de euro, bani pe care statul nu-i mai are.

„Nu exista alta contributie in afara de bugetul de stat pe actuala structura de finantare. Eu tocmai asta vreau sa schimb si am luat mandatul Guvernului in acest sens. (…) Nu mai avem bani sa platim. Ne-am angajat, dar finantele romanesti nu isi mai permit. Este vorba despre sfarsitul minciunii, nu mai trebuie sa ne mintim pe noi insine. Nu mai avem bani sa o terminam, reziliem acest contract, schimbam mecanismul de finantare si oricine este binevenit sa o faca, inclusiv Bechtel, numai ca va trebui sa vina cu un finantator privat, care sa finanteze autostrada in parteneriat public-privat. Cine o construieste sa o ia in concesiune, sa o exploateze, sa ia 80% din profitul din exploatare, urmand ca 20% sa plateasca statul anual pentru a acoperi din ce nu se recupereaza” a explicat Sova.

Totusi, in acest context, este greu de crezut ca se va gasi un finantator care sa continue lucrarile la Autostrada Transilvania, aceasta neavand un trafic suficient de mare incat sa acopere chiar si numai 80% dintr-o investitie privata.

 

Bani aruncati

Pana acum, potrivit lui Sova, statul a platit catre Bechtel 250 de milioane de euro pentru tronsonul Suplacu de Barcau – Bors, la care se mai adauga datoria de 50 de milioane de euro, abandonarea contractului insemnand degradarea lucrarilor deja efectuate si pierderea a 300 de milioane de euro.

Rezilierea contractului se poate face fara penalitati prea mari pentru statul roman numai daca Bechtel este de acord cu incetarea amiabila, insa chiar si asa guvernul tot va trebui sa plateasca niste daune.

„Va presupune niste costuri, dar sper sa nu fie reziliere. Aceasta este conflictuala. Eu sper sa fie o incetare de comun acord si sa gasim o formula sa platim niste despagubiri rezonabile si pe masura capacitatii financiare a statului. Daca in momentul acesta am plati 250 milioane pentru Suplacu de Barcau-Bors si 50 milioane euro datoria, contractul s-ar incheia oricum. Ceea ce facem acum este sa spunem: platim datoria recunoscuta de 50 milioane euro si sa nu le mai platim pe acestea 250 milioane euro, pentru ca nu le avem. Sper sa gasim o incetare de comun acord”, a precizat Sova.

Contractul cu Bechtel a fost incheiat de Guvernul Nastase, lucrarile la doua tronsoane din Autostrada Transilvania (Campia Turzii – Gilau si Suplacu de Barcau – Bors) fiind demarate in vara anului 2004. Autostrada Transilvania, cu o lungime de 415 km, ar fi trebuit sa coste, potrivit declaratiilor de la acea vreme, 2,2 miliarde de euro, si sa fie finalizata pe 31 decembrie 2012.

Contractul a fost renegociat lamentabil de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre si reziliat partial in 2011 de ministru de atunci, Anca Boagiu, prin care Bechtel a renuntat la restul tronsoanelor din Autostrada Transilvania, urmand sa finalizeze doar Campia Turzii – Gilau si Suplacu de Barcau – Bors.

Ultimele stiri