16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalAvionul disparut Malaysia Airlines: Posibile SEMNALE ale cutiei negre, detectate in sudul...

Avionul disparut Malaysia Airlines: Posibile SEMNALE ale cutiei negre, detectate in sudul Oceanului Indian! VIDEO

in:

Stiri pe acelasi subiect

Posibile semnale ale cutiei negre ale avionului disparut Malaysia Airlines au fost detectate in sudul Oceanului Indian, mai multe avioane si nave plecand in cautarea aeronavei.

Australia a anuntat, in paralel, ca o noua analiza a datelor culese prin satelit ar restrange zona de cautare in partea de sud a perimetrului delimitat in Oceanul Indian, unde s-ar fi prabusit avionul de tip Boeing 777 apartinand Malaysia Airlines, pe 8 martie.

„Astazi (duminica), mijloace din cadrul fortelor aeriene australiene vor fi afectate pentru a verifica semnalele acustice in zona in care nava chineza a detectate sunetele”, a declarat Angus Houston, care conduce Centrul de coordonarea agentilor (JACC) din tarile care participa la cautari.

Un detector de cutii negre mobilizat de o nava chineza de patrulare care participa la cautarea avionului Malaysia Airlines a detectat „un semnal” in sudul Oceanului Indian, fara sa stabileasca daca acesta are sau nu legatura cu zborul MH370, a anuntat agentia China Noua.

Semnalul avea o frecventa de 37,5 kHz pe secunda, identica celei transmise de dispozitivele de inregistrare a zborului, a precizat China Noua.

Detectorul de cutii negre, mobilizat de nava chineza de cautare Haixun 01, a reperat semnalul la latitudinea de aproximativ 25 de grade sud si longitudinea de 101 grade est, a precizat agentia.

Autoritatile australiene si chineze sunt extrem de prudente, apreciind ca ar putea fi vorba despre o „poluare sonora” fara legatura cu avionul cautat.

Doua nave, una australiana iar cealalta britanica, echipate cu detectoare de cutii negre se indreapta catre aceasta zona, a precizat Angus Houston intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca, in cazul in care zona de cautare nu este pusa in discutie, „partea de sud are acum o priotitate mai mare” pentru tarile mobilizate, in urma unor noi analize ale datelor captate prin satelit disponibile.

Autoritatile malaysiene apreciaza ca, potrivit datelor furnizate prin satelit, zborul MH370 s-a prabusit in Oceanul Indian, in largul coastei de vest a Australiei, dupa ce si-a schimbat ruta, in cursul unui zbor de la Kuala Lumpur la Beijing.

Pana in prezent nu a fost descoperit vreun element susceptibil sa confirme locul unde s-ar fi prabusit Boeingul.

Autoritatile nu inteleg nici cum si nici de ce a disparut avionul si au avertizat ca misterul nu va putea sa fie indepartat atata timp cat nu sunt gasite cutiile negre.

„Caracteristicile constatate corespund cutiei negre a aparatului”, a declarat, sambata, fostul sef al armatei australiene, Angus Houston, insarcinat cu coordonarea cautarilor internationale, efectuate de opt tari.

„Obiecte de culoare alba au fost reperate la aproximativ 90 de kilometri” distanta de locul in care a fost detectat semnalul, a adaugat el.

„Cu toate acestea, la acest stadiu, nu se poate confirma daca exista vreo legatura intre obiecte, semnalele detectate si avionul disparut”, a spus el.

Ministrul australian al Apararii, David Johnson, a indemnat la prudenta.

„Nu ar fi pentru prima oara cand am detectat ceva care, in cele din urma, s-a dovedit a fi dezamagitor”, a declarat el pentru postul de televiziune australian ABC, adaugand ca asteapta in prezent detalii.

„Asteptam elemente suplimentare inainte de a corobora” aceasta ipoteza, a afirmat la randul sau Anish Patel, presedintele societatii americane Dukane Seacom, care a fabricat detectorul de cutii negre.

Aceasta veste ofera, totusi, sperante, potrivit lui Charitha Pattiaratchi, oceanograf la Universitatea Australiei de Vest.

El a exclus posibilitatea ca frecventa de 37,5 kHz pe secunda sa fie produsa de balene sau de o activitate seismica.

Zborul MH370 a decolat de la Kuala Lumpur catre Beijing, dar a deviat, dintr-un motiv necunoscut, de la planul de zbor si s-a indreptat catre vest, survoland Malaezia, catre Stramtoarea Malacca. In acel moment a disparut de pe radarele civile.

Imagini captate prin satelit au reperat, saptamana trecuta, sute de obiecte care pluteau, dar cele care au fost recuperate nu proveneau de la avion.

Gasirea unor fragmente si reconstituirea derivei acestora in functie de curenti ar permite restrangerea zonei de cautare, in prezent imensa.

Avionul a disparut pe 8 martie, cu 239 de persoane la bord. Malaezia a anuntat in mod oficial pe 25 martie ca Boeingul de tip 777 a „sfarsit in sudul Oceanului Indian”.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri