20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATETurismBalcik, „coasta de argint” a romanilor

Balcik, „coasta de argint” a romanilor

in:

Stiri pe acelasi subiect

Balcikul este un amestec  de mare si munte. Romanii ii spuneau Coasta de Argint… Un oras ridicat pe o stanca alba, un oras ce pare a fi un loc de pelerinaj al celor romantici. Plin de verdeata, cu  stradute inguste si case cochete, te asteapta sa-i treci „pragul”.

Orasul – statiune Balcik se afla pe tarmul bulgaresc al Marii Negre, la 30 de kilometri de Varna si 500 de Sofia. Chiar daca s-a aflat sub dominatia Romaniei doar in perioada 1913-1940, Balcik pastreaza si acum influentele familiei regale romane. Vechea casa de vacanta a Reginei Maria sau Gradina botanica sunt doar cateva dintre atractiile zonei. Dealtfel, locurile au fost remarcate inca din antichitate, de poetul roman Ovidiu iar negustorii milanezi credeau ca din apele Balcikului s-a nascut zeita frumusetii, Afrodita.

Un trecut tulbure

Numele orasului provine din cel al primului conducator feudal din timpul Evului Mediu, Balik. La inceput, teritoriul a fost parte integranta din Imperiul Roman si a fost inclus in secolul XIX in Bulgaria moderna. Dupa razboiul din Crimeea, orasul s-a dezvoltat si a devenit un importamt centru comercial. Asta nu a adus insa linistea locurilor – sfarsitul Razboiului Balcanic din 1913 a insemnat anexarea Cadrilaterului, deci si a Balcikului, la Romania. Dupa 1940, tara noastra a fost nevoita sa retrocedeze teritoriul Bulgariei.

Inima de regina

Regina Maria a construit la Balcik un palat si o gradina botanica, impresionata de frumusetea locurilor. „Am avut ca o simtire ca locul acesta ori ma asteptase de totdeauna pe mine, ori ca eu traisem totdeauna in asteptarea lui. Nu mi se parea ca as fi venit aici pentru intaia oara”, spunea regina. Aceasta, impresionata de frumusetea peisajului si de romantismul degajat de micutul oras pescaresc a lasat prin testament ca dupa moarte, inima ei sa fie depusa la capela palatului. Lucru care s-a si intamplat in 1938.

La scurt timp dupa anexarea la Regatul Roman, orasul a fost transformat intro statiune estivala aristocratica, in care stilul arhitectonic era decis de experti francezi si italieni. Palatul, construit ca resedinta de vara, este renumit mai ales datorita gradinii botanice impresionante de 35 de hectare – a doua de acest gen, ca frumusete si numar de specii de plante din Europa, peste 3.000. Parcul a fost realizat dupa modelul faimosului labirint cretan. Palatul se afla pe un deal, iar gradinile din jurul lui coboara catre mare in sase terase.      Alte obiective

Iti recomand ca, odata ajuns la Balcik, sa te gandesti sa vizitezi si Galeria de Arta a orasului, impreuna cu Muzeul Etnografic dar si vechea biserica Sf. Nicolae. In perioada 1920-1939, la Balcik se reuneau mai multi artisti romani de marca –  pictorii Alexandru Satmari, Petrascu, Tonitza, Grigorescu, Pallady sau Ressu erau doar cateva dintre personalitatile care frecventau statiunea. Nu in ultimul rand, trebuie sa te duci la Obrociste, la 15 kilometri sud-vest de Balcik, unde vei gasi o fortareata foarte bine conservata, datand din vremea ocupatiei otomane. Se spune despre ea ca rivaliza ca frumusete cu fortareata care apara orasul Bagdad.

Nu in ultimul rand, plajele din Balcik sunt destul de inguste dar compenseaza prin calitatea nispului, alb si foarte fin. Exista o mare diversitate grastronomica, fapt ce demonstreaza aspectul multicultural al orasului.  In apropiere de Balcik mai poti gasi doua campinguri, Sandrino si Belia Bryag, unde te poti caza sau poti practica diferite sporturi nautice.

Ultimele stiri