7.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATETurismBiertan, o moderna ... cetate medievala

Biertan, o moderna … cetate medievala

in:

Stiri pe acelasi subiect

In apropiere de Medias, la Biertan, destinele dacilor, romanilor, migratorilor germanici si colonistilor sasi s-au intretaiat. Rezultatul este spectaculos asa ca te invit sa faci o vizita locului.

In aceasta saptam^na iti propun o zona mai putin cunoscuta insa foarte valoroasa din punct de vedere turistic: Biertan. Localitatea este situata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la egala distanta de orasele Medias si Sighisoara. A fost mentionat pentru prima oara in anul 1283, impreuna cu alte sapte sate, locuite in acea perioada de sasi. A fost un important centru mestesugaresc si viticol. Timp de peste 300 de ani, Biertan a fost sediul Episcopiei Evanghelice.

Biserica fortificata

Pe langa naturaletea locului, in Biertan exista un complex arhitectural medieval, alcatuit din biserica si centura de fortificatii, toate amplasate in centrul asezarii. Ansamblul arhitectonic a fost inclus pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO. Biserica, construita in stil gotic t^rziu (1490 – 1520), are o singura incapere enorma si ocupa partea centrala a complexului. Intreg complexul are trei hale de inaltimi egale iar intrarea se poate face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Altarul bisericii a fost realizat de mesteri din Viena si Nurnberg, care au lucrat la el intre 1483 si 1513. Este cel mai mare din tara si are 28 de panouri pictate. Amvonul dateaza din 1500 si e sculptat in piatra de mesterul Ulrich din Brasov, si are puternice influente germane. E aparata de trei ziduri, de incinta cu turnuri si bastioanele medievale.

Inchisoarea anti-divort

Fortificatiile din jurul bisericii sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania. Considerat „cetate taraneasca”, Biertanul are trei randuri de ziduri, sase turnuri si trei bastioane, construite in etape diferite, incepand cu secolul al XIV-lea. Un obiectiv obligatoriu de vizitat e „Turnul catolicilor”, situat pe latura sudica a cetatii. In cadrul cetatii, in bastionul estic, se spune ca pe vremuri erau inchisi sotii si sotiile acestora in cazul in care se certau. Ambilor li se dadea o singura farfurie, o lingura, o furculita, o cana si un singur pat pe tot timpul sederii. Legendele spun ca, de obicei, sotii certati ieseau de acolo impacati pentru totdeauna.

Localnicii afirma ca, timp de sute de ani, in localitatea lor s-a inregistrat un singur divort. Datorita privilegiilor acordate sasilor de coroana maghiara, la Biertan breslele au capatat o dezvoltare care rivaliza cu Sighisoara. Fiecare breasla avea turnul ei, pe care il apara si intretinea cu mijloace proprii. Astfel, in partea de sud-vest a cetatii se inalta Turnul Slaninilor. Pe latura sudica a fost ridicat Turnul de Poarta, iar pe partea de vest, Turnul Tesatorilor. Accesul in interior, spre biserica, se face printr-o scara acoperita, lunga de 100 de metri, care porneste din piata centrala a satului, de langa Turnul Paznicului.

Recreere si sport extrem

Intr-un imobil ce apartine de zidul exterior de aparare al bisericii a fost amenajat, in stil medieval, un complex turistic. Poti gasi acolo un restaurant unde meniurile, decoratiunile si ambianta introduc turistii intr-o autentica atmosfera medievala.Exista si o galerie de arta unde ai ocazia sa admiri obiecte artizanale realizate de mestesugarii locali. Amatorii de mountain-bike se vor simti la Biertan ca la ei acasa. Exista mai multe trasee, de categorie medie si diverse lungimi. Traseele sunt dispuse in lungul vailor (Biertan – Copsa Mare, Biertan – Richis) sau pe crestele dintre vai (dealul Furisului – dealul Dupus).

Ultimele stiri