13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATETurismBudapesta, orasul cu noua poduri peste Dunare

Budapesta, orasul cu noua poduri peste Dunare

in:

Stiri pe acelasi subiect

Daca nu ai vizitat pana acum Budapesta, este bine sa te gandesti totusi la o vacanta in tara vecina. Nu este foarte departe si vei descoperi, la fata locului,  de ce capitala Ungariei a fost inclusa de UNESCO in patrimoniul universal.

Unii se indragostesc de acest oras la prima vedere, altii devin admiratorii lui dupa o perioada mai lunga, dar exista o unanimitate de opinii – Budapesta este unul din orasele cu cea mai frumoasa asezare din lume. Primele vestigii arheologice din zona dateaza inca de acum 50.000 de ani. Paradoxal insa, orasul poarta actuala denumire de doar133 de ani. Pana in 1873, Obuda, Buda si Pesta erau orase separate. Capitala Ungariei este traversata de fluviul Dunarea care o desparte in doua – Buda (zona cu munti si vai) si Pesta (zona de campie). In acest minunat oras, traiesc aproape doua milioane de oameni.

Capitala culturii

In privinta obiectivelor cultural – istorice, te avertizez ca va fi foarte greu sa alegi ce anume sa vizitezi. Exista 237 de monumente istorice, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, doua teatre de opera, 12 sali de concerte. Poti incerca circuitele turistice cu autocarul, cu vaporasul sau, pur si simplu, pe jos. Desigur, ar fi bine sa vizitezi toate monumentele istorice, dar daca nu ai timp, atunci te sfatuiesc sa nu ratezi amfiteatrele romane cu o vechime de 2.000 de ani, baile turcesti, vechi de 400 de ani si cladirile cu caracter specific maghiar de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Imaginea urbana unitara se datoreaza elegantelor palate rezidentiale construite in stil eclectic la inceputul secolului al XX-lea. Chiar daca te afli in Budapesta cu masina personala, merita sa incerci transportul in comun din acest oras. Nu vei regreta absolut deloc, curiozitatile din acest sistem merita efortul. Si asta pentru ca prima cale ferata subterana a continentului leaga de peste 100 de ani centrul istoric (Belvaros) de parcul orasului (Varosliget) iar in Muntii Budei functioneaza o cale ferata montana, a treia din lume, si o cale ferata a copiilor. Neaparat sa mergi cu metroul din Budapesta pentru ca este o capodopera inginereasca tinand cont ca tunelul trece pe sub fluviu.

Istoria antica

Relicvele castrului civic si militar Aquincum – din epoca romana, vechi de 2.000 de ani – cu cele doua amfiteatre, vilele cu ornamente din mozaic, baile militarilor se afla in partea de nord a orasului, in Buda Veche, si merita vazute. Un teritoriu de ruine formeaza Muzeul din Aquincum cu pietrele sale cioplite, picturile murale si orga din antichitate. Atmosfera unică a pietei principale din Obuda se datoreaza vechilor case fara etaj, micilor restaurante si muzeelor valoroase.

Pesta cea legata cu … lanturi

Tot incarcata de istorie este si Pesta, partea de oras de pe malul stang al Dunarii. Traversarea fluviului trebuie facuta neaparat pe Podul cu Lanturi (construit in 1849), unul dintre cele noua care se intind peste Dunare.  Biserica parohiala din centrul istoric, din Piata 15 Martie, este prima din oras. Unicitatea ei consta in faptul ca in interior pot fi descoperite urmele tuturor stilurilor arhitecturale, de la roman pana la clasic. Muzeul National Maghiar reprezinta cea mai frumoasa realizare a arhitecturii clasice maghiare. Aici sunt expuse vestigii infatisand istoria poporului maghiar din epoca primitiva pana in zilele noastre.

Dar cel mai mare si somptuos edificiu al Ungariei este cladirea Parlamentului, situat in piata Kossuth Lajos. Are o inaltime de aproape 100 de metri (cam cat Intercontinentalul nostru) si o latime de 120 de metri. In aceasta resedinta a Parlamentului Ungar si a altor institutii guvernamentale se pastreaza Sfanta Coroana si insemnele de incoronare. Ele pot fi vizitate in grupuri sub indrumarea ghizilor locali. Si daca tot te afli in centrul istoric, merita sa faci o plimbare pe bulevardul Andrássy. Pe ambele sale parti se insira palate din secolele al XIX – XX-lea, adevarate capodopere de arhitectura.

Parcul orasului

Dar nu rata nici Parcul Orasului. Cladirile remarcabile din acest loc au fost ridicate cu prilejul aniversarii a 1.000 de ani de la nasterea natiunii ungare, sarbatorita in 1896. In mijlocul impozantei piete a Eroilor, statuia arhanghelului Gavril se ridica la 36 m inaltime. Tot aici, se afla Muzeul de Arta care adaposteste o colectie insemnata a creatiilor unor artisti celebri pe plan mondial –  Bellini, Durer, El Greco, Goya, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens, Tiziano, Velasquez ar fi doar cativa. Ar mai fi o multime de povestit dar mai bine mergi sa vezi tu insuti. Nu am amintit nimic despre Muzeul Transporturilor, Gardina Zoologica si cea Botanica sau Parcul de Distractii cu un carusel vechi de 100 de ani. Asta nu inseamna ca nu merita sa nu le vizitezi.

Ultimele stiri