15.6 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăSocialAngajariCand este supracalificarea o piedica la angajare? Vezi cum scapi de aceasta...

Cand este supracalificarea o piedica la angajare? Vezi cum scapi de aceasta problema

in:

Stiri pe acelasi subiect

Intr-o piata a muncii in care ofertele de joburi sunt destul de pu­tine, supracalificarea poate re­pre­zenta o piedica la angajare, iar astfel de candidati pot intampina pro­bleme in gasirea unei slujbe.

Specia­lis­tii in resurse umane sunt de pa­rere ca relatia angajator-angajat supracalificat este destul de greu de construit, in majoritatea cazuri­lor avand o durata de viata scurta. Chiar daca la inceput euforia aducerii unui astfel de salariat in organizatie este maxima, pe parcurs lu­crurile se schimba dramatic, iar daca partile implicate nu ajung la o buna comunicare contractul se rupe.
Desi e greu de crezut, su­pra­calificarea nu este cea mai sigura portita catre un loc de munca bun. Sunt foar­te multe situatiile in care candidatii sunt obligati sa accepte oferte de an­gajare sub nivelul lor, dar si mai mul­te in care acestia nu sunt che­mati nici macar la interviuri pentru ocuparea unui post liber. De obicei, firmele se feresc sa selec­teze astfel de persoane deoarece ex­perienta le-a a­ratat ca un supracalificat se adap­tea­za destul de greu intr-o organizatie. Vina nu este 100% a lui. Problemele apar din cauza modului in care companiile respective functio­neaza, a per­sonalului sau a logisticii.

Motivele respingerii
Marian Manolache, consultant senior-partener Skill Team Consul­ting&Training,explica motivele pentru care supracalificarea se poate dovedi un „handicap” major pe piata muncii.

In majoritatea cazurilor, angajatii supracalificati care accepta o po­zitie sub nivelul lor de pregatire o fac numai pentru moment. Practica a demonstrat ca acestia, chiar daca sunt foarte eficienti la inceput, ajung in scurt timp sa acumuleze frustrari si sa caute un post potrivit pregatirii lor. Daca acest lucru nu se intampla in compania angajatoare, relatia contractuala se va termina in scurt timp sau va continua cu un angajat demotivat si lipsit de eficienta. Date fiind aceste realitati, angajatorii care ur­maresc incadrarea pentru perioade lungi de timp evita sa apeleze la persoane supracalificate”, precizeaza specialistul.

La randul sau, Cristina Jinaru, HR Consultant Adecco Resurse Uma­ne, declara ca de cele mai mul­te ori respingerea candidatilor su­pra­calificati porneste de la credinta angajatorului ca un salariat de acest gen va parasi compania imediat ce va identifica o alta oportunitate. „Ca este o temere, o convingere, un mit sau orice altceva, este un factor ce determina alegerea de a accepta sau de a refuza un candidat supracalificat”, mai spune Cristina Jinaru.
Sunt si alte cauze care stau la ba­za respingerii supracalificatilor pe pia­ta muncii. Una dintre ele este le­­gata direct de costuri. Chiar daca la inceput un astfel de salariat accepta sa lucreze in schimbul unui venit mai mic decat i s-ar cuveni, in timp acest lucru ii va provoca nemultu­miri si va duce la o demotivare re­flectata in activitatea sa. Sunt si si­tuatii in care managerii unor firme vad intr-un supracalificat o posibila amenintare si atunci nu-l recru­teaza. In plus, o astfel de persoana este mai greu de controlat.
Ce poate face candidatul
Avand in vedere conceptiile an­ga­jatorilor legate de supracalificati, a­cestia sunt obligati sa gaseasca so­lutii daca vor sa aiba un loc de munca. Specialistii in resurse uma­ne sunt de parere ca in prima etapa este necesara o evaluare corecta a competentelor profesionale.

Aten­tie! Nu insumarea timpilor petrecuti in anumite posturi da nivelul de ca­lificare, ci suma experientelor reale si a cunostintelor acumulate. Candid­a­tul trebuie sa-si evalueze abilita­tile na­tive si cele dezvoltate ulterior si, in contextul celor doua tipuri de in­formatii, sa aleaga care este jobul pentru care e pregatit. Daca nu-si poa­te gasi un post la nivelul stabilit astfel, poate accesa si joburi sub a­cest nivel, asumandu-si avantajele si dezavantajele. Pentru a-si pastra ni­velul financiar si de motivare, va trebui sa-si demonstreze eficienta pentru a primi mai mult sau sa-si ga­seasca alte colaborari”, explica Ma­rian Manolache. De asemenea, trebuie spus ca „incarcarea” artificiala a unui CV nu ajuta la angajare. Mult mai simplu pentru un supracalificat este sa-si dovedeasca toate compe­ten­tele profesionale la locul de munca.

 

Ultimele stiri