11.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialAngajariCare sunt principalele trei cauze ale accidentelor de munca

Care sunt principalele trei cauze ale accidentelor de munca

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dificultătile bugetare ale companiilor, atitudinea necorespunzătoare fata de riscuri si încălcarea regulilor tehnice sunt principalele cauze ale accidentelor la locul de muncă.

 

O analiza realizata de Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală si de Est în management financiar, arata ca principalele motive din cauza carora apar accidente de munca sunt legate de dificultatile bugetare ale companiilor. Firmele încearcă să scadă cheltuielile, ajungând să investească sume infime sau chiar să nu investească deloc în prevenirea accidentelor.

Alte cauze ale accidentelor la locul de muncă sunt atitudinea necorespunzătoare fata de riscuri si încălcarea (constientă sau inconstientă) a unor reglementări sau prescriptii tehnice vizavi de procesele de muncă.Reglementările pot fi încălcate deopotrivă de companii sau de angajatii acestora din cauza unei slabe informări.

Pentru a reduce numărul accidentelor, expertii Accace recomandă companiilor să investească în profesionitti care să asigure serviciile de sănătate si securitate în muncă (SSM). „Fie că este vorba de inspectori SSM, de personalul medical specializat în medicina muncii sau de o companie care oferă astfel de servicii, acestia pot evalua cel mai corect riscurile si apoi pot recomanda companiilor cele mai adecvate măsuri pentru diminuarea acestora”, a explicat Maria Cojocariu, Senior Payroll Accountant Accace.

 

Concret, o companie trebuie să investească în dotări si echipamente care să asigure conditii de muncă mai bune. „De exemplu, pe un santier, în loc de folosirea schelelor vechi, eventual achizitionate second hand, ar trebui să se utilizeze schele cât mai noi si sigure, cu un grad de uzură mic sau inexistent, pe cât posibil. De asemenea, echipamentul de protectie al angajatilor trebuie să fie nou si să respecte standardele impuse de lege”, a precizat specialistul Accace.

 

Potrivit expertilor Accace, în diminuarea numărului accidentelor de muncă o importanta majoră o au măsurile preventive de protectia muncii, pe care un angajator trebuie să le ia conform legii. Concluziile anchetelor desfăsurate în urma unui astfel de accident contin de asemenea informatii valoroase ce nu trebuie neglijate de către companii.

 

Este vital ca si angajatii să respecte aceste măsuri. Însă multi angajati nu constientizează pe deplin importanta măsurilor de protecţie. În plus, contextul economic determină din ce în ce mai multe persoane să accepte lucrul în condiţii nesigure. „Angajatii trebuie să se sesizeze dacă nu li se respectă drepturile de a fi protejati si instruiti conform legislatiei în vigoare. Din păcate, nu multi dintre ei stiu că există legi care reglementează aceste aspecte sau ce presupun acestea”, a sustinut Maria Cojocariu.

 

Angajatorul plăteste primele trei zile din concediul medical

Potrivit art. 34 din Legea nr. 346/2002 – privind asigurarea pentru accidente de muncă si boli profesionale, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele trei zile de către angajator, iar din a patra zi se plăteste din contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Suntem in grafic

În utimii cinci ani, numărul accidentelor de muncă petrecute în România a fluctuat usor de la un an la altul, vârful fiind atins în 2008, cu 5.110 cazuri, în timp ce in 2011 autoritătile au înregistrat 3.681 de cazuri. Până la sfârsitul anului 2012, toate statele membre UE trebuie să ia măsuri pentru ca numărul accidentelor de muncă să scadă cu 25%. Potrivit inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, „România este în grafic”.

 

 

Ultimele stiri