13.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieDupa ce s-a scolit in Germania si Norvegia, un arhitect roman a...

Dupa ce s-a scolit in Germania si Norvegia, un arhitect roman a venit cu un proiect revolutionar! Casa moderna de o mie de euro!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Arhitectul Bogdan Mureșan și-a propus să revoluționeze modul în care românii percep locuința. Inspirat de casele construite de germani și norvegieni, arhitectul din Brașov pregăteşte pentru această vară câteva imobile construite din baloţi de paie.

În ţările nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Şoncuta Mare a fost ridicată de norvegieni prima casă din baloţi de baie pentru o comunitate de romi.

„Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Şoncuta Mare de Harald Medboe şi Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am învăţat cum se contruieşte o astfel de casă din baloţi de baie. Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute”, povesteşte Bogdan Mureşan, citat de click.ro

CLIIMA20130331_0103_1

O casă din baloţi de baie de 75 de metri pătraţi costă doar 1.000 de euro. Asta dacă beneficiarul are materialele la îndemână. Este nevoie de piatră, puţin lemn, lut şi bineînţeles baloţi de baie. Se poate construi în regie proprie cu ajutorul a câţiva prieteni în două-cinci săptămâni. Are un confort termic sporit deoarece zidul din baloţi are 50 de centrimetri grosime. Practic vara este răcoare, iar iarna este cald. Se poate face şi un acoperiş înverzit şi atunci costurile de încălzire se reduc cu 30%.


Citeste si:

Dacă omul nu are materialele disponibile acestea nu costă mai mult de 1.000-1.500 de euro. Deci casa îl va costa maximum 2.500 de euro. Din baloţi de baie se pot face şi adevărate vile cu etaj. O astfel de locuinţă ajunge să costă 20.000 de euro, cam 20% din preţul uneia din beton şi cărămidă. Arhitectul speră ca acest proiect să prindă în România.

Construcţia unei astfel de locuinţe este simplă, dar trebuie respectate nişte reguli de bază. ,,Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar. Urmează apoi o placă de beton armat. După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi de lemn şi legate cel puţin cu sârmă. Însă, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legături sau dispozitive metalice, cu şuruburi. “, explică Bogdan Mureşan.

Ultimele stiri