13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialAngajariCe efecte are criza pe piata muncii? Profesionistii buni se vand mai...

Ce efecte are criza pe piata muncii? Profesionistii buni se vand mai ieftin

in:

Stiri pe acelasi subiect

Companiile au profitat de criza economica si au reusit sa reduca simtitor pretul platit pentru cumpararea de forta de munca de calitate.

Intr-o analiza realizata de specialistii portalului de recrutare Myjob.ro se arata ca salariile oferite in aceasta perioada au scazut, firmele adaptandu-se la recesiunea economica incercand sa obtina profesionisti buni pe bani putini. Oamenii au ajuns sa se vanda pe lefuri mici, teama lor cea mare fiind aceea ca nu vor mai intalni o alta oferta de job.

Site-ul Myjob.ro ofera cateva sfaturi care te pot ajuta in momentul in care participi la un interviu de angajare. Daca vei tine cont de ele vei realiza ca nu mereu angajatorii sunt cinstiti atunci cand discuta despre pachetele salariale pe care le pot acorda. Unii dintre ei pot crede ca nivelul de salariu oferit este unul onest, insa nu s-au informat cu privire la ultimele tendinte din piata. Altii vor incerca sa te plateasca mai putin decat valoarea medie de pe piata pentru ca sunt stramtorati financiar. De aceea este important sa stii exact cati bani ar trebui sa faci.” In recesiune, oamenii ar accepta mai degraba o micsorare de salariu decat sa isi piarda locul de munca. Maririle sunt greu de obtinut, iar noii angajati pot simti ca au prea putina putere de negociere. Insa acest lucru nu inseamna ca este imposibil de obtinut mai multi bani. Mai ales daca firma in care lucrezi a restructurat personalul si faci munca a doi oameni, poti solicita o marire. Daca ai fost chemat la un interviu si ti s-a facut o oferta, nu te sfii sa soliciti un salariu competitiv, atat timp cat esti cel ales pentru job. Intr-o economie sanatoasa, organizatiile ofera salarii competitive ca sa atraga cei mai buni specialisti. Acest lucru inseamna, adesea, ca remuneratia celor nou veniti in companie poate fi mai mare decat a altor angajati mai vechi. Avand in vedere conditiile actuale, acest lucru se intampla mai rar, dar nu este de neglijat in unele industrii. Daca suspectezi ca un nou angajat cu aceleasi responsabilitati ca si tine castiga mai bine, foloseste-te de informatie si solicita o marire pana la nivelul actual din piata”, explica specialistii Myjob.ro.

Ei vin si cu alte argumente care iti sunt utile precizand ca , desi performanta ta la job este un factor important in ecuatia salariala, remuneratia ta este reflecta de multe alte aspecte, inclusiv:

• Piata de joburi – salariul mic este mai acceptabil intr-o piata unde cererea de locuri de munca este mai mare decat oferta

• Localitatea – cu cat costurile de trai sunt mai mari, cu atat salariul este mai mare, cel putin asa este regula in orasele mai mari

• Anii de experienta – in multe cazuri, cu cat ai mai multa experienta intr-o companie, cu atat esti platit mai bine

• Marimea organizatiei – cu cat companiile sunt mai mari, cu atat salariile oferite sunt mai mari

• Nivelul de educatie – in cele mai multe cazuri, cu cat ai mai multe studii, cu atat esti mai bine platit. Totusi, acest lucru depinde foarte mult de domeniul in care activezi.

Daca esti un angajat valoros care nu castiga banii pe care ii merita, ai optiuni. Cunoaste-ti nivelul si argumenteaza-ti cazul in fata sefului sau a viitorului angajator si, mai presus de toate, ai incredere in tine”, incheie specialistii Myjob.

Teama de a ramane fara un loc de munca

Nu doar cei care cauta un loc de munca intampina dificultati in negociarea unui salariu direct proportional cu valoarea lor , ci si angajatii incadrati deja in activitate. Un studiu recent derulat de BestJobs.ro arata ca celor mai multi dintre lucratorii din Romania le este teama sa ceara mai multi bani, in contextul in care considera ca eforturile depuse la locul de munca nu sunt rasplatite conform asteptarilor.

Potrivit cercetarii mentionate, 22% dintre cei chestionati au declarat ca nu au cerut o marire de salariu in ultimele sase luni si le este teama sa poarte astfel de discutii cu superiorul lor direct. Mai mult, la intrebarea daca sunt multumiti de leafa actuala, 43% dintre romani sustin ca depun un efort mult prea mare la locul de munca, comparativ cu remuneratia financiara. La polul opus se afla cei 8% dintre romani care au marturisit ca au primit mai multi bani chiar si fara sa ceara, in timp ce alti 20% si-au infruntat temerile si au cerut o crestere a salariului, dar nu au avut succes.

In ceea ce priveste actualul nivel salarial, 8% dintre cei chestionati sustin ca sunt bine platiti, iar 2% sunt chiar de parere ca primesc mai multi bani decat merita. O mare parte a respondentilor considera, insa, ca salariul este mult prea mic pentru a-i motiva sa fie eficienti la locul de munca. Totusi, alti 12% dintre romani sunt multumiti de salariu, dar si considera ca muncesc foarte mult pentru banii pe care ii primesc.In perioada 11-17 octombrie 2012, BestJobs.ro a derulat doua sondaje de opinie pe un esantion de 2.000 de respondenti. Astfel, cei chestionati au trebuit sa raspunda la intrebarile „Sunteti multumiti de actualul nivel salarial?” si „Ati cerut o marire de salariu in ultimele sase luni?”.

 

 

 

Ultimele stiri