15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiCifre SOCANTE despre exodul romanilor: În 2016 s-au nascut mai multi copii...

Cifre SOCANTE despre exodul romanilor: În 2016 s-au nascut mai multi copii romani in strainatate decat in tara!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

Jumatate din copiii navetisti isi vor plati abonamentele integral din 8 ianuarie

Federatia operatorilor de transport anunta ca elevii din 19...

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel...

Rolul tineretului în cadrul comunităţilor de români din afara graniţelor, în special în rândul celor de mobilitate, este unul foarte important, în contextul în care anul trecut s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România, a declarat, marţi, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, conform Agerpres.

„Avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi şi anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa şi în străinătate, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine. Care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România, cât şi în celelalte state membre ale UE”, a precizat Păstîrnac la o dezbatere privind politicile pentru tineret şi o mai mare implicare a acestora în luarea deciziilor care îi privesc.

Potrivit acesteia, forţa de muncă în general este tânără, iar educaţia este problema „majoră” identificată de Ministerul Românilor de Pretutindeni, recent înfiinţat, din cauză că” marea majoritate” a românilor plecaţi nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie în mare parte organizat de asociaţii şi de voluntari.

 

Ultimele stiri