15.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialCine protejeaza ONG-urile verzi? Om de afaceri ramas invalid pe viata si...

Cine protejeaza ONG-urile verzi? Om de afaceri ramas invalid pe viata si dator 3 milioane de euro din cauza ONG-urilor!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Gabriel Păun se codește să răspundă iar în final regretă

Obținerea unor răspunsuri din partea activistului de mediu, Gabriel Păun, a fost un demers extrem de dificil cu mult diferit față de permanenta ”deschidere” de care acesta susține că dă dovadă în permanență când e vorba de cauzele pe care le promovează.

Inițial Gabriel Păun nu a dorit să răspundă întrebărilor pe care i le-am trimis pe motiv ”că nu ne cunoaștem”, ”că nu i-am scris de pe o adresă oficială” și ”că trebuie să cunoască publicația căreia îi răspunde”. După un schimb de emailuri în care l-am rugat să se debaraseze de formalisme și după ce am apelat la un coleg jurnalist, pe care l-am rugat să intervină pe lângă Gabriel Păun pentru a-mi răspunde !!!, acesta a binevoit să răspundă întrebărilor legate de incidentul din mai 2015 în care a fost implicat în calitatea lui de șef al Agent Green.

Versiunea lui Gabriel Păun vizavi de incidentul din 24 mai diferă de cea a omului de afaceri, el susținând variant spontaneității incidentului. “Cred că era 24 mai. Am petrecut weekendul în Parcul Național Retezat. La o pensiune din zonă am fost recunoscut de un grup de activiști locali care m-au invitat să îmi arate activități antropice pe Valea Râul Alb. Am cedat la insistențe, interesul meu fiind strict legat de integritatea Retezatului ca ultim Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei. În partea superioară a Văii Râul Alb existau încă după cunoștințele mele încă păduri virgine a căror integritate necesita o verificare în teren în urma alertei activiștilor locali că acolo ar avea loc intervenții antropice. În momentul accidentului în care un autoturism l-a lovit pe un om mă aflam culcat la pâmânt și bătut cu pumni și picioare de mai mulți indivizi. La vremea aceea nu auzisem nici de Bocea Mihalache și nici de ceilalți bătăuși”, afirmă Păun.

El susține că nu știe care sunt motivele pentru care ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă ICCJ, nici nu vrea să dezvăluie calitatea pe care o are în dosar și nici nu știe când e posibil ca ancheta să fie finalizată și trimisă în judecată.

În final președintele Agent Green spune că regretă situația în care se află omul de afaceri: ”Situația în care se află domnul Bocea Mihalache este absolut regretabilă. Agent Green promovează non violența și dialogul în toate activitățile organizației. În ceea ce privește fenomenul insolvenței, Agent Green realizează investigații privind infracțiuni ecologice, ea nu este abilitată să comenteze sau să analizeze politicile economice/tipul de management/strategiile financiare ale unor societăți comerciale”. Gabriel Păun susține că a mai fost implicat în incidente violente fiind agresat de cei pe care îi investiga :” Realizarea de investigații și devoalarea infracțiunilor ecologice, ca în orice alt domeniu care are ca scop expunerea unor derapaje sau fapte nelegale sau imorale, nu este lipsită de situații tensionate. În 99% din cazuri politica de a promova dialogul în realizarea investigațiilor a determinat reacții non violente din partea celor care au constituit subiecte pentru investigații și care au acceptat și îmbrățișat dialogul promovat de echipă. Au fost însă și situații (1% din cazuri) în care am fost amenințat și agresat verbal și fizic de către cei care au stat la baza investigațiilor la care am participat pe toate continentele și care au devoalat ilegalități si abuzuri, nu doar în domeniul ecologiei ci și al bunăstării animalelor și al comercializării produselor obținute în urma abuzurilor asupra animalelor”.

El a refuzat să spună explicit dacă au existat sau nu defrișări ilegale în zona Râului Alb, motivul care pare să fi stat la baza incidentului tragic din 24 mai 2015. Pe rolul instanțelor de judecată exista un proces intentat de Federația Natura 2000 din care fac parte 13 ONG-uri de mediu (din care unul cu interese comune cu Agent Green) împotriva ABI Automotion SRL si Agenția de Protecția Mediului Hunedoara pierdut în primă instanță de panicarzii verzi și aflat acum în apel. Procesul este deschis tocmai împotriva avizelor acordate pentru construcția și exploatarea microhidrocentralei de pe Râul Alb.

Parchetul de pe lângă ICCJ se face că nu înțelege

O situație bizară am întâlnit și la Parchetul de pe lângă ICCJ al căror răspuns la întrebările legate de motivul pentru care dosarul a fost mutat la București și furnizarea unei estimări de timp legată de definitivarea acestei anchete s-a lovit de o “neînțelegerea“ întrebărilor. “Ca urmare a cererii adresată instituţiei noastre, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice la data de 13 ianuarie 2017 sub numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că în urma verificărilor efectuate în evidenţele Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rezultat că dosarul cu nr. 277/P/2015 nu se referă la aspectele menţionate în solicitarea dumneavoastră“, se arată în răspunsul oficial al Parchetului de pe lângă ICCJ. Nici că se putea găsi o modalitate mai expeditivă pentru lipsa unui răspuns.

Ultimele stiri