15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiComisia Europeana cere licitatii pentru achizitionarea de avioane de lupta

Comisia Europeana cere licitatii pentru achizitionarea de avioane de lupta

in:

Stiri pe acelasi subiect

Comisia Europeana a trimis scrisori guvernelor Romaniei, Bulgariei si Cehiei pentru a sublinia asupra legislatiei Uniunii Europene privind transparenta achizitiilor in domeniul apararii, existand ingrijorari la nivelul CE cu privire la posibilitatea ca aceste tari membre sa incheie contracte majore pentru achizitionarea de avioane de lupta fara organizarea unor licitatii, scrie publicatia Business New Europe (BNE).

Toate cele trei tari sunt interesate sa cumpere avioane de lupta, in cadrul unui program de achizitii mai extins ce vizeaza tari emergente din Europa si care, potrivit unor estimari ale industriei apararii, ar urma sa genereze in urmatorii zece ani vanzarea a peste 200 de avioane, scrie sursa citata.

In contextul in care criza economica a redus bugetele pentru aparare in intreaga lume, licitatiile in acest sector sunt considerate cruciale pentru o industrie care este afectata de reduceri bugetare si pierderi de locuri de munca, de aici rezultand si competitia apriga dintre producatori, precum Lockheed Martin din SUA, consortiul Eurofighter (alcatuit din EADS Germania, EADS Casa din Spania, BAE Systems si compania Alenia Aeronautica din Italia) Saab din Suedia sau Dassault din Franta, printre altele.

Comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier, care supravegheaza licitatiile publice organizate in cele 27 de state UE, a transmis aceasta scrisoare (datata la 15 mai 2012) ministrilor Apararii din Romania, Bulgaria si Cehia pentru a le „reaminti” directivele UE cu privire la organizarea de licitatii pentru achizitiile publice si nevoia de transparenta in astfel de achizitii.

„Orice anunt privind un contract trebuie sa fie publicat in Jurnalul Oficial (al UE)”, scrie Barnier in aceasta scrisoare, al carui continut a fost divulgat publicatiei BNE de catre surse apropiate situatei. „Procedura de achizitie trebuie sa fie deschisa tuturor, (pentru a preveni) discriminarea companiilor din statele membre”, se mai arata in scrisoare, potrivit BNE.

Confirmand existenta scrisorii, Stefaan de Tynck, un purtator de cuvant al lui Michel Barnier, a declarat pentru BNE ca, in timp ce contractele interguvernamentale sunt exceptate din directiva UE care acopera contracte in domeniul apararii si securitatii, „exista o prevedere cu caracter general in Directiva potrivit careia nicio exceptie (inclusiv cea cu privire la contracte interguvernamentale) nu trebuie sa fie utilizata cu scopul eludarii prevederilor Directivei… (si) folosita ca mijloc de evitare a competitiei la nivel UE si, in particular, discriminand unii potentiali furnizori UE”. „Scrisoarea a fost trimisa pentru a clarifica obligatii impuse de legislatia UE”, a adaugat acesta.

Lipsa unui raspuns din partea Romaniei

Stefaan de Tynck a spus ca CE a primit raspunsuri din partea Bulgariei si a Cehiei, pe care le-a descris ca pozitive, dar a omis in mod vadit sa mentioneze Romania, precizeaza publicatia BNE, notand ca guvernul roman „tocmai iese dintr-o confruntare cu Bruxellesul cu privire la incercarea (esuata) de demitere a presedintelui Traian Basescu”.

BNE aminteste si ca presedintele CE Jose Manuel Barroso a declarat ca evenimentele politice din Romania a „zdruncinat increderea” in valorile democratice ale acestei tari.

Mai mult, comenteaza BNE, declaratii recente ale unor oficiali romani nu au facut decat sa sporeasca ingrijorarile Comisiei cu privire la faptul ca tara se pregateste sa nu tina cont de legislatia UE si sa cedeze presiunilor din partea americanilor de a achizitiona in mod direct avioane de vanatoare F-16 produse de Lockheed Martin, in loc sa organizeze o licitatie la care sa poata participa si companii europene.

Ultimele stiri