12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăStirea zileiTeleormanCompania Tel Drum, controlata prin interpusi de Dragnea, castiga contracte pe BANDA...

Compania Tel Drum, controlata prin interpusi de Dragnea, castiga contracte pe BANDA RULANTA! Zeci de milioane de euro in ultimii ani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

De la 1 ianuarie 2014 până în prezent, firma Tel Drum SA, despre care se spune că ar fi controlată, prin interpuși, de președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a adjudecat 24 de contracte, în valoare totală de 288,16 milioane lei. Adică, aproximativ 64 milioane de euro. De la furnizare de nisip și închiriere de buldozer la deszăpeziri și reabilitări de drumuri și rețele de apă și de canalizare. Contractele au fost câștigate atât prin licitații deschise cu un singur ofertant, cât și prin negociere directă, cerere de ofertă și cumpărare directă. Iar în unele cazuri lucrările par a fi fost făcute de mântuială, anunta Digi24.ro.

Jumătate din contractele Tel Drum din ultimii trei ani au venit de la instituții din județul Teleorman: Primăria Alexandria (șapte contracte), Administrația Domeniului Public Alexandria, Primăria Comunei Ștorobăneasa, Primăria Comunei Piatra, Primăria Turnu Măgurele și Primăria Comunei Bujoreni. În afara județului controlat până odinioară de Liviu Dragnea din postura de președinte al Consiliului Județean, contractele au venit de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, Primăria condusă de Lia Olguța Vasilescu, Consiliul Județean condus de Adrian Țuțuianu, etc.

Înființată în 1998 de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Teleorman, Tel Drum SA a fost privatizată în 2001, pe când CJ Teleorman era condus de Liviu Dragnea. În prezent, societatea are patronat anonim, iar capitalul social este divizat în circa 955.000 de acțiuni la purtător.

Liviu Dragnea a negat constant că ar avea vreo legătură cu Tel Drum SA. „Nu am. Singura mea legătură e că de 11 ani se tot vorbește asta. M-am plictisit, este mult prea mult. Se tot repetă genul ăsta de afirmații mincinoase și care sunt prostii”, declara Dragnea, în ianuarie 2015. Câteva luni mai târziu, în octombrie 2015, era contrazis însă, la un post de televiziune, chiar de Teodor Nițulescu, fost prefect și președinte al PSD Teleorman: „Fără doar și poate (e a lui – n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi-juma, să am 40% din Tel Drum și el 60%. Eu atunci aveam o firmă de construcții. Am refuzat”. Anterior, în 2014, legătura dintre Tel Drum și Dragnea a fost invocată de fostul primar Marian Vanghelie, după ce conducerea PSD a decis excluderea sa din partid: „Dragnea dă anumite fonduri europene și apoi câștigă Tel Drum. Dacă dispare Dragnea, dispare Tel Drum”.

Adică, oarecum similar cu ce spune acum un alt „exclus”, europarlamentarul Cătălin Ivan: „Dragnea este atât de convingător pentru că argumentul lui este Shhaideh (ministrul Dezvoltării, care gestionează cele 30 de miliarde de lei ale Programului Național de Dezvoltare Locală – n.r.)”.

Poate tocmai de aceea, succesul Tel Drum a luat amploare din 2012 încoace, adică de la preluarea guvernării de către PSD. O centralizare realizată de Hotnews la finalul anului 2014 arăta că, în intervalul 2012-2014, Tel Drum a câștigat peste 105 milioane de euro de pe urma contractelor încheiate cu autorități centrale și administrații locale.

Că atribuirea contractelor are o substanțială componentă politică se poate deduce și din modul în care sunt executate lucrările, autoritățile contractante părând mai interesate să bifeze că au dat banii decât să verifice și pe ce s-au dus aceștia.

Un exemplu în acest sens: strada Râului din Craiova. Pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de alimentare cu apă și canalizare pe această stradă, Primăria Craiova a atribuit Tel Drum SA, în decembrie 2014, un contract de 1,31 milioane lei fără TVA. O primă remarcă ar fi că atribuirea contractului de reabilitare a rețelei de apă și canalizare s-a produs la circa opt luni după ce instituția condusă, la acea vreme, de Lia Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii, anunța că au început lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere. Lucrări de reabilitare rutieră care, atenție, fuseseră încredințate tot Tel Drum SA, în noiembrie 2013, printr-un contract în valoare de 39,89 milioane lei fără TVA.

A doua remarcă privește modul în care au fost realizate lucrările de către Tel Drum SA. În septembrie 2016, apare o avarie la rețeaua de canalizare de pe strada Râului, aceasta este remediată fără refacerea stratului de asfalt. Trei luni mai târziu, începe să se crape asfaltul din jurul gurilor de canalizare, iar Compania de Apă Oltenia se apără arătând că nu poate interveni pe strada Râului atâta timp cât lucrarea este în garanție și că remedierile trebuie făcute de Tel Drum SA.

Pe parcurs, au ieșit la iveală și alte detalii interesante ale afacerii Tel Drum în Craiova: lucrările de reabilitare rutieră au fost executate, parțial, fără autorizație de construire, iar Primăria condusă de Vasilescu s-a grăbit să recepționeze lucrările, deși Inspectoratul de Stat în Construcții recomanda respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice. În cele din urmă, povestea a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Citeste continuarea pe Digi24.ro

Ultimele stiri