23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieFinanteConcluzie dupa FMI: E bine dar nu am facut nimic

Concluzie dupa FMI: E bine dar nu am facut nimic

in:

Stiri pe acelasi subiect

Alertă mondială, un supliment alimentar produs în Japonia aduce moartea

Un producător japonez de medicamente a confirmat vineri un...

Rusia amenință că monitorizează Baza Kogălniceanu

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării...

Urmatoarea misiune FMI de evaluare a acordului preventiv va reveni la Bucuresti dupa alegerile parlamentare, odata cu formarea unui nou guvern, dar vizita nu se va prelungi pana la Craciun, chiar daca alagerile vor avea loc la inceput de decembrie, a declarat seful misiunii, Erik der Vrijer.

„Urmatoarea evaluare va fi curand dupa alegerile parlamentare, inainte de alageri nu are rost. Va fi un nou Parlament, un nou Guvern. S-ar putea si ca lumea sa fie foarte ocupata inainte de alegeri”, a spus der Vrijer.

El nu a exclus o „vizita rapida” inainte de alegerile generale, dar care nu va constitui o misiune reala de evaluare. Aprobarea celei de-a 6-a evaluari in boardul FMI, conditionata de arierate, pretul la gaze, privatizarea Oltchim si Transgaz

Aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze, plata arieratelor de la autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea a 5% din Transgaz.

„Am ajuns la un acord la nivel de experti. Vom recomanda boardului sa finalizam misiunea, dar, bineinteles va trebui sa vedem reactia de la Washington (…) Actiunile prealabile sunt patru. Prima este legata de arieratele la autoritatile locale. Va fi o ordonanta guvernamentala care va permite ca autoritatile locale sa poate folosi resursele disponibile pentru a reduce arieratele si chiar sa permita autoritatilor centrale sa achite direct aceste arierate din cotele defalcate”, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik der Vrijer.

El a precizat ca celelalte preconditii se refera la cresterea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, lansarea ofertei publice de vanzare a 5% din Transgaz si lansarea privatizarii Oltchim.

Potrivit lui der Vrijer, toate aceste preconditii sunt angajamente ferme, iar in lipsa uneia dintre ele boardul FMI nu va analiza noua evaluare a acordului cu Romania.

Usoara apreciere pentru leu?

Cursul este aproape de nivelul de echilibru, avand in vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spatiu de apreciere dupa ce situatia va reveni la normal, a declarat seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, precizand ca toate prognozele sunt conditionate de o rezolvare rapida a crizei politice.

„Am facut o evaluare in baza fundamentelor (…) Prognozele noastre merg pe termen mediu. Prognozele de crestere sunt putin mai mici decat data trecuta. Aceste metode de evaluare sunt relativ precise. Utilizam mai multe metode si vedem ce ne spun. Acest curs de schimb este aproape de punctul de echilibru. Din modele apare mai degraba o subevaluare mica, deci ar exista marja de apreiciere. Dar subevaluarea este mica si intra chiar in marja de eroare. Totusi, daca ne uitam la actualul nivel de curs, odata ce situatia din tara va reveni la normal exista spatiu pentru o usoara apreciere”, a explicat de Vrijer.
Seful misiunii FMI a precizat ca noii indicatori privind cadrul macroeconomic au fost construiti pornind de la premisa ca situatia politica din Romania se va calma intr-un termen scurt.

Intrebat ce se va intampla in cazul prelungirii crizei politice actuale, oficialul FMI a afirmat ca acest scenariu ar insemna si o modificare a tuturor parametrilor negociati, adica o inrautatire a prognozelor.

Fondul Monetar International a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, insa anticipeaza un avans real al PIB mult mai consistent in 2013, de 3%.

BNR a publicat luni un curs de referinta in scadere cu 0,89 bani bani, la 4,5307 lei/euro, reprezentand nivelul minim din ultima luna.

Un nivel mai redus a fost publicat de BNR la 12 iulie, cand euro a fost cotat la 4,5252 lei.

Astfel, leul a recuperat 2,52% fata de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat in urma cu o saptamana, din cauza tensiunilor politice.

Ultimele stiri