9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaCredinciosii se pregatesc de ”Pastile verii” sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Vezi...

Credinciosii se pregatesc de ”Pastile verii” sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Vezi ce spune datina ca trebuie sa faci!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Creștinii ortodocși vor cinsti pe 15 august Adormirea Maicii Domnului sau “Pastile verii” care este cea mai importanta sarbatoare inchinata Sfintei Maria, iar pentru romani este si ocrotitoarea marinarilor, in mai multe orase fiind organizate procesiuni cu icoane si pelerinaje, dar si manifestari artistice.

Biserica Ortodoxa cinsteste la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare numita in popor si Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria, dar marturii despre existenţa ei nu exista decat incepand din secolul al V-lea, cand cultul Maicii Domnului incepe sa se dezvolte foarte mult, mai ales dupa Sinodul IV Ecumenic, care a hotarat ca Maica Domnului este Nascatoare de Dumnezeu.

13664404_281634465537431_2111917236_n    

“Grecii numesc Praznicul Adormirii Maicii Domnului Pastile verii. Sarbatoarea este precedata de doua saptamani de post aspru, despre care in credinta populara se spune ca este rupt din Postul Mare. Si cu adevarat, si la noi, la romani, in aceste zile este o atmosfera pascala, o atmosfera de bucurie si de speranta, citindu-se rugaciuni speciale si cantandu-i in ajun Prohodul, la fel ca si in Vinerea Mare.

Avand in vedere frumusetile naturale ale tarii noastre, cat si multimea de biserici si manastiri inchinate Sfintei Fecioare Maria, multi au considerat ca Romania este gradina Maicii Domnului. De fapt, aceasta expresie a folosit-o si Papa Ioan Paul al II-lea cand a vizitat tara noastra, in anul 1999”, a spus parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, pentru Mediafax și preluat de kanald.ro.

In secolul al V-lea, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului exista in Siria, fiind mentionata in documentele vremii. Locul de origine al sarbatorii este probabil Ierusalimul, orasul sfant, unde se pastreaza pana astazi, in apropierea gradinii Ghetsimani, mormantul Maicii Domnului si Biserica zidita pe acest mormant.

In spatele mormantului Maicii Domnului din aceasta biserica, este pusa la inchinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, cunoscuta sub numele de Ierusalimitissa. Pelerinii care ajung in Israel au ca obiectiv, printre altele, o vizita la mormantul Maicii Domnului.

Tradiţii populare: bărbaţii schimbă pălăria cu o căciulă Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate.

Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Ultimele stiri