19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATECulturaCronica Noptii Muzeelor: Zeci de mii de romani au luat cu asalt...

Cronica Noptii Muzeelor: Zeci de mii de romani au luat cu asalt muzeele din tara!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Traseul Bucharest City Tour revine de pe 1 mai!

Traseul turistic Bucharest City Tour revine de pe 1...

Zeci de mii de romani au asaltat muzeele si expozitiile care si-au deschis portile sambata spre duminica, cu ocazia Noptii Muzeelor, printre vedetele evenimentului numarandu-se Muzeul Antipa, Muzeul de Istorie, Muzeul Taranului Roman, dar si un spatiu nou inclus in circuit – Palatul Stirbei.

Noaptea Muzeelor este o sarbatoare a institutiilor muzeale si a fost organizata in noaptea de sambata spre duminica, in peste o suta de institutii din Bucuresti si din tara. Acestea s-au alaturat celor peste 3.000 de muzee care au participat la Noaptea Muzeelor in Europa.

 

 

muzeul antipa17Muzeul Antipa

Sambata, inca de la ora 17.30, inainte de deschiderea programata a institutiei, in fata Muzeului Antipa, coada vizitatorilor se intindea pana foarte aproape de vecinul sau, Muzeul Taranului Roman. Vizitatorii Muzeului Antipa au putut vedea, la Noaptea Muzeelor, expozitia permanenta a institutiei, dar au avut si acces cu pret redus la controversata expozitie „The Human Body”.

 

 

 

muzeul taranului roman17Muzeul Taranului Roman

La Muzeul Taranului Roman, gastonomia a fost cuvantul de ordine. Noaptea de sambata spre duminica a fost dedicata gastronomiei aromane. In aer liber, muzeul gazduia evenimentul dedicat culturii aromane, cu retetele aferente („pita di veardza” si „arizu cu lapti „- la 5 lei si „piperichi dinijicati” – la 10 lei), in timp ce expozitia permanenta a fost deschisa gratuit vizitatorilor.

 

 

 

enescu17Muzeul Enescu

Iesind de pe Soseaua Kiseleff si urcand pe Calea Victoriei, fanilor vizitelor nocturne la muzeu li se intindea in fata un adevarat traseu, care debuta cu Muzeul Enescu. Inca de la lasarea serii, vizitatorii institutiei, care in timpul anului este definita de „discretie”, au putut asculta muzica live in foaier. Stand smirna in fata ansamblurilor muzicale, vizitatorii Muzeului Enescu au putut asculta „Sonoritati Nocturne”, interpretate de elevii Colegiului National de Arte „Linu Lipatti”, urmate de muzica indiana si tango. Muzeul a fost deschis pana la ora 01.00.

 

 

stirbei17Palatul Stirbei

Urmatoarea oprire pe traseu a fost superbul Palat Stirbei, care a fost gazda unei avanpremiere „Romanian Design Week”. Expozitia este structurata pe opt domenii: arhitectura, design de interior, fashion, design de obiect, digital design, fotografie, graphic design si publicitate. Selectia designerilor a fost facuta cu ajutorul unui consiliu creativ, iar designul expozitiei este semnat de arhitectul Attila Kim. Instalatiile din interiorul si din gradina Palatului Stirbei au variat de la spoturi de reclame, machete de cladiri, obiecte de uz comun semnate de designeri – mese, cesti, televizoare -, dar si o mica gradina in care sunt ilustrate, in straturile lor, „Romanian ceapa” si „Romanian capsune”, alaturi de ghivece cu plante aromatice. In spatele palatului, vizitatorii se puteau exprima artistic cu carioca, pe un perete ce le era pus la dispozitie, sau puteau face o scurta plimbare la subsol, pentru a vizita expozitia „Death by Diamonds and Pearls” – Carioca.

 

aman17Muzeul „Theodor Aman”

Mai departe pe Calea Victoriei, cu un mic ocol pe o strada mai retrasa, vizitatorii au putut asista la prima intalnire a Muzeului „Theodor Aman” cu vizitatorii Noptii Muzeelor, dupa renovare. Printre cei care au calcat pragul institutiei la Noaptea Muzeelor s-au numarat si criticul de arta Tudor Octavian si muzicianul A.G. Weinberger. Daca sambata intrarea a fost gratuita la Muzeul „Theodor Aman”, in restul timpului, biletul de intrare costa 5 lei. Vizavi de Muzeul Aman, la Centrul Cultural ArtSociety s-a desfasurat programul „Adopta o capodopera – vizitarea expozitiei cu lucrari din Pinacoteca Bucuresti la Palatul Cesianu-Racovita”.

 

cladire-muzeul-national-de-arta-al-romaniei17Muzeul National de Arta al Romaniei

Revenind pe Calea Victoriei, curiosii care au vrut sa se bucure de Noaptea Muzeelor au avut de ales, in prima faza, intre Muzeul National de Arta al Romaniei – unde au putut admira, pana la ora 04.30, expozitia „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”, care isi propune sa reconstituie momente din istoria familiei regale (in anexa Salii Tronului) si a Palatului Regal (in anexa Sufrageriei Regale -, dar si Biblioteca Centrala Universitara.

Biblioteca a promis ca in noaptea de sambata „se va dezvalui iubitorilor de cultura si de frumos prin tururile ghidate si expozitia de carte veche organizata in Corpul Boema”. Atmosfera de mister a fost completata de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, si elevii Scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzica Earth, Wind and Drums a completat programul noptii si a imbinat standarde de jazz precum Looni’s Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, incercand sa reinvie atmosfera anilor ’60.

 

muzeul-national-de-istorie17Muzeul National de Istorie a Romaniei

La capatul vanatorii de muzee pe Calea Victoriei s-a clasat Muzeul National de Istorie a Romaniei, care a fost si el unul dintre favorite, cu o coada de zeci de metri la capatul careia vegheau doua personaje istorice cu care admiratorii se fotografiau. Intrarea vizitatorilor s-a facut, pentru Noaptea Muzeelor, pe strada Postei si nu din Calea Victoriei, deoarece, cu aceasta ocazie, expozitia -vedeta a muzeului, „Comorile Chinei”, a fost inchisa. Cu toate acestea, vizitatorii de la Noaptea Muzeelor au primit, la intrarea in institutie, un tichet cu care isi vor putea cumpara, ulterior, un bilet cu pret redus la expozitia „Comorile Chinei”.

 

astra sibiu 17Noaptea muzeelor si in tara!

Muzeelor din Bucuresti li s-au alaturat, la acest eveniment, zeci de muzee din tara. Noutatea de anul acesta a constat in introducerea de circuite muzeale si la Baia Mare si Sibiu – orase in care au fost disponibile harti tiparite cu institutiile participante, dupa modelul implementat cu succes la Bucuresti, in ultimii cinci ani, si la Cluj-Napoca, anul trecut. Proiectul „Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu” a fost coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania si finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Parteneri in proiect au fost Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu.

De asemenea, pentru prima oara colectii muzeale, colectii private si bisericesti din zonele rurale ale Sibiului si-au asteptat vizitatorii in nocturna, alaturi de muzee din Aiud, Alba-Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Caransebes, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Golesti, Iasi, Oradea, Ploiesti, Resita, Sfantu-Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targu-Jiu, Targu-Mures si Timisoara.

 

Noaptea Muzeelor este un eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a noua editie. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai – Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

 

Ultimele stiri