6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiCSM si Pivniceru se cearta pentru numirile de la DNA si Parchetul...

CSM si Pivniceru se cearta pentru numirile de la DNA si Parchetul General

in:

Stiri pe acelasi subiect

Liberalul Iulian Dumitrescu are interdicţie de exercitare a funcţiei după ancheta DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, are interdicţie...

Florin Citu pus sub urmarire penala!

Florin Citu a fost pus sub urmarire penala in...

Superman Citu ajunge la DNA! Procurorii investigheaza miliardele pe vaccinurile din pandemie

Fostul premier Florin Citu, anchetat de procurori pentru fapte...

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga: „Nu am luat, am dat!”

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga, Ion...

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a declarat ca ea este cea indreptatita sa nominalizeze procurorii care ii vor inlocui pe Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi. Pivniceru a fost acuzata de CSM de lipsa de transparenta in procedura de nominalizare pentru Parchetul General si DNA.

In sedinta de marti, 18 septembrie, CSM a pus in discutie procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General si DNA. Procedura a fost deja declansata de catre ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. In plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Directiei Legislative care spune in mod clar ca procurorul general si seful DNA sa fie alesi de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

In raportul Directiei Legislative se mentioneaza ca propunerile pentru functiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (seful DNA, procurorul general) sa fie formulate de catre CSM in urma analizei in cadrul sectiei pentru procurori. „Aceasta solutie corespunde din punct de vedere legislativ identitatii de statut a magistratilor judecatori si procurori si rolului CSM de garant al independentei justitiei si nu ar afecta in niciun fel autoritatea ministrului Justitiei asupra procurorilor”, se mai arata in document. CSM arata intr-un comunicat public ca a insusit criticile Directiei Legislative.

Argumentatia specialistilor CSM are la baza ideea ca, avand in vedere ca presedintele, vicepresedintele si sefii de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre CSM, atunci si procurorul general si procurorul sef al DNA sa fie pusi in functie de catre acest consiliu. In replica, ministrul Justitiei a declarat ca nu va modifica procedura. „Merg pe procedura mea. Una sunt numirile de la ICCJ si altceva inseamna nominalizarile pentru Parchetul General si DNA”, a declarat Mona Pivniceru.

Pentru ca CSM sa numeasca procurorul general si seful DNA este insa necesara modificarea legislatiei. O asemenea modificare a legislatiei este putin probabila avand in vedere ca MJ a declansat deja procedura de nominalizare a sefilor PG si DNA. Cu toate acestea, premierul Ponta s-a aratat in urma cu cateva luni deschis la ideea ca CSM sa numeasca seful DNA si procurorul general.

In procesul de numire al procurorului general si al procurorului sef al DNA sunt implicate trei institutii: ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si presedintele Romaniei. Ministrul Justitiei face propunerile pentru cele doua functii, CSM le avizeaza sau nu (avizul fiind unul formal), iar presedintele numeste prin decret procurorii in cele doua functii, avand posibilitatea sa refuze o singura data propunerile facute de MJ.

 

Ultimele stiri