13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăStirea zileiDe ce ar veni strainii in Romania de Revelion? E mai ieftin...

De ce ar veni strainii in Romania de Revelion? E mai ieftin si mai frumos in Austria

in:

Stiri pe acelasi subiect

Harry și Meghan Markle anunța doua noi seriale pe Netflix

Prințul Harry și soția sa Meghan își relansează activitatea...

Senatorul Adrian Costea a plecat de la AUR în Alternativa Dreaptă

Ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator...

Acord de securitate Ucraina-Letonia pentru 10 ani

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi cu omologul...

Preţurile mari practicate de hotelieri la munte, peste cele din Austria, Slovenia sau Bulgaria, opţiunile limitate de agrement, dar şi majoritatea restaurantelor şi magazinelor închise în prima zi din noul an ţin turiştii străini departe de România de Revelion, potrivit agenţiilor de turism.

Mai puţin de 1% din clienţii hotelurilor din România de Revelion sunt turişti străini, spre deosebire de ţări din zonă, precum Austria, Slovacia, Slovenia sau Cehia, unde străinii predomină în structurile de cazare, afirmă reprezentanţii agenţiilor de turism, transmite Mediafax.

„În România Revelionul este foarte scump în zona montană, dacă ne comparăm cu Bulgaria, Slovacia, Slovenia şi chiar cu Austria. Pe Valea Prahovei, un Revelion este mai scump decât în Elveţia şi costă cu 20-30% mai mult decât în Austria. Tarifele de la munte de la noi sunt cu 40% mai mari decât în Bulgaria”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agenţie din România specializată în incoming.

El spune că nici Bucureştiul nu atrage turişti străini pentru a petrece noaptea dintre ani, aşa cum se întâmplă cu alte capitale europene.

„În Budapesta, Viena sau Praga, ca să nu mai vorbim de Roma, Londra sau Paris, sunt preograme speciale pentru turiştii de Revelion, iar magazinele sunt deschise şi în ultima zi a anului, şi pe 1sau 2 ianuarie. La Bucureşti, în afară de a te îmbăta în noaptea de Revelion, nu ai ce face. Turistul de Revelion nu este turist care vrea să viziteze muzee sau sa facă circuite, ci caută să se distreze şi să facă shopping. Trebuie să îi dai o preocupare şi pe 1 ianuarie, când la noi totul e închis, iar românul geme că îl doare capul după noaptea de Revelion”, a afirmat Mărginean.

Acesta a dat ca exemplu agenţia pe care o conduce şi care aduce în România, în perioada martie-noiembrie, în medie, grupuri care cumulează peste 3.800 de turişti pe lună. În schimb, în decembrie şi ianuarie grupurile organizate de turişti străini nu mai vin în România. Străinii ar putea fi atraşi de revelion aici cu o imagine mai bună, cu tarife mai mici, mai ales la munte şi cu dezvoltarea infrastructurii de agrement.

 „Mai trebuie să creştem şi securitatea. Turistul străin trebuie să se simtă sigur în baruri şi pe străzi, chiar dacă este turmentat, şi să fie sigur că ajunge în regulă la hotel”, a mai spus proprietarul Karpaten.

Şi Mircea Vladu, directorul agenţiei Prestige Tours, afirmă la rândul său că preţurile practicate de Revelion de hotelieri la munte sunt mai mari decât în Austria, Bulgaria sau Munţii Tatra.

În Bucureşti, în schimb, dacă tarifele la hoteluri sunt acceptabile în această perioadă şi nu sunt mai mari decât cele din ţările din zonă, masa de Revelion este foarte scumpă.

„Străinii nu vor să plătească 300-400 de euro doar pentru masa de Revelion la un hotel de cinci stele în Bucureşti. În alte capitale, precum Praga, Budapesta sau Viena, masa de Revelion în hotel costă în jur de 100 de euro. Preţurile sunt aşa de mari pentru că sunt dispuşi să le plătească românii, persoane publice şi diverse staruri şi starlete care vor să fie văzute”, a mai spus Vladu.

El a explicat că o altă problemă este că hotelurile din Bucureşti nu le dau agenţiilor preţurile pentru Revelion din timp, iar dacă acestea le cer cu un an înainte, primesc tarife foarte mari pentru cazare. Abia cu o lună sau două înainte de Revelion, când străinii au rezervat deja în alte părţi, hotelurile care nu s-au umplut cu români reduc tarifele.

 Pentru vestul Europei, Revelionul nu este un eveniment atât de important cât este pentru români. Tradiţia petrecerii până dimineaţa a Revelionului, în general înâlnită la români şi alte ţări est-europene, îşi poate avea originea în comunism, când doar în noaptea dintre ani emisiunile la televizor durau până dimineaţa.

„Revelionul nu este pentru autrieci sau germani, în mod tradiţional, un eveniment care trebuie sărbătorit până dimineaţa. Pe de altă parte, asta nu însemnă că niciun austriac nu petrece până în zori, dar de regulă acest lucru se întampla privat şi aproape exclusiv la tineri. Sărbatorile de iarnă sunt percepute în mod tradiţional ca nişte sărbători de familie. Pe de alta parte, există austrieci care folosesc zilele libere pentru a-şi petrece câteva zile de concediu, preferând însă destinaţii dacă nu exotice, cel puţin mai calde, pentru a evita câteva zile frigul iernii”, a spus Simion Giurcă, directorul Biroului de promovare turistică a României la Viena.

El afirmă că România poate atrage turişti în perioada sărbătorilor de iarnă cu condiţia să le ofere programe compacte, cu alternativă pentru timp nefavorabil, cu expoziţii, muzee şi alte atracţii turistice deschise, aşa cum se întâmplă cu Palatul Schönbrunn din Viena, care este deschis şi de sărbători, şi chiar cu evenimente speciale de mare atractivitate.

 „Trebuie însă să le organizăm când vor turiştii şi nu când putem sau vrem noi. Şansa noastră, când discutăm despre atragerea de turişti străini pentru sărbătorile de iarnă, o reprezintă programele combinate în care petrecerea trebuie să fie ofertă suplimentară, dacă vreţi, frişca de pe tort, şi nu motivaţia principală”, a adăugat Giurcă.

Javier Garcia del Valle, directorul general al Happy Tour, afirmă că România nu este o destinaţie de Revelion şi nici de Crăciun pentru străini.

„Ce avem în România pentru Crăciun? Avem o piaţă de Crăciun? Nu. Familia mea vine în România pentru că sunt eu aici. (…) Crăciunul este pentru familie. Magazinele sunt închise de Crăciun tocmai pentru că se ştie că nu vin turişti de Crăciun. Muzeele sunt închise. În primul rând, trebuie să facem din România o destinaţie, pentru unii va fi de Revelion, pentru alţii de vară. Eu vreau să vin în România ca turist doar dacă ştiu că voi avea unde să merg şi am posibilitatea să ajung la destinaţia dorită în siguranţă şi în cel mai scurt timp posibil”, a spus el.

Preţurile sunt în regulă, crede el, dar problema este ce servicii primeşti pentru banii aceştia.

„Problema este relaţia calitate-preţ. Când mergi într-o vacanţă nu vrei stres, nervi, vrei plăcere, relaxare. Asta nu se întâmplă peste tot în România. România este o ţară fantastică, o iubesc, dar aici se pune mai mult accent pe obţinerea imediată de bani, însă turismul este o afacere pe termen lung, trebuie să creşti în credibilitate”, a mai spus Javier Garcia del Valle.

Preţul pe care trebuie să-l plătească turiştii români pentru un pachet de revelion pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov ajunge la multe hoteluri între 400 şi 1.000 de euro, mai scump decât în capitalele europene, inclusiv Paris sau Roma, unde 4-5 nopţi de cazare, cu zbor inclus, costă sub 600 de euro.

 Hotelurile deţinute de George Copos la Poiana Braşov sunt printre cele mai scumpe de la munte. Tariful pentru un pachet de cinci nopţi la hotelul Sport, cu demipensiune, este de 968 de euro de persoană, potrivit ofertelor prezentate pe pagina de internet a Ana Hotels. Cu aceşti bani, un român îşi poate face revelionul, incluzând patru nopţi de cazare, mic dejun şi transport cu avionul în aproape oricare capitală din Europa, în Malta, în Egipt şi chiar în Dubai.

Cinci nopţi de Revelion la hotel Bradul, deţinut tot de Copos în Poiana Braşov, costă de la 656 euro de persoană, iar un pachet similar la hotelul Poiana poate fi cumpărat cu minim 600 de euro.

Hotelul Alpin din Poiana Braşov vinde pachetul de cinci nopţi de Revelion, care include mic dejun şi cine tematice, cu 719 euro de persoană, iar patru nopţi de cazare, plus mic dejun, la Piatra Mare din Poiana Braşov pot fi achiziţionate cu 2.520 de lei de persoană (560 de euro).

Cei care vor să petreacă patru nopţi de cazare cu demipensiune la hotelurile Rina Vista şi Rina Tirol din Poiana Braşov trebuie să plătească 400 de euro, iar patru nopţi cu mic dejun la hotelul Orizont din Predeal costă 2.600 de lei (570 de euro). Un pachet similar la hotelul de patru stele Palace din Sinaia costă 1.900 de lei (420 de euro), iar la hotelul Sinaia din aceeaşi staţiune costă 1.645 de lei (365 euro).

Operatorii din turism spun că tarifele din staţiunile montane româneşti, în acest an, de revelion, „s-au menţinut scumpe”, deşi există voci potrivit cărora tarifele au crescut cu până la 10%.

În schimb, preţurile pentru ofertele din străinătate au scăzut uşor în acest an.

Ultimele stiri