20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDivertismentDe ce se adapteaza oamenii greu la alt fus orar? Cercetatorii japonezi...

De ce se adapteaza oamenii greu la alt fus orar? Cercetatorii japonezi au descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Scriitorul Mihail Sebastian a fost omagiat la Londra

Scriitorul Mihail Sebastian este omagiat, vineri, la Londra, în...

Cercetatorii japonezi au descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern din interiorul creierului, astfel ca sindromul decalajului orar („jet lag”) si tensiunile cauzate de munca in schimburi pot deveni probleme de domeniul trecutului, potrivit mediafax.ro.

resetare

Cercetarea, publicata in revista Science, a aratat ca butonul poate fi folosit pentru a potrivi ceasul intern la o noua zona geografica, intr-o singura zi. Aceasta cercetare reprezinta un pas inainte in tratarea sindromului decalajului orar. Exista mai multe ceasuri in corp si un „ceas principal” in creier, care ajuta corpul sa ramana sincronizat cu lumea din jur, astfel incat oamenii devin somnorosi pe timpul noptii, informeaza bbc.co.uk.

Toti cei care lucreaza in ture, precum si cei care calatoresc cu avionul pe distante mari pot resimti decalajul orar si un apetit mare. Acest lucru se intampla din cauza ceasului intern care se deregleaza si nu mai deduce cand este noapte si cand este zi. Ceasul se foloseste de lumina pentru a tine evidenta timpului, dar este, in mod natural, „incapatanat” si se regleaza lent.

Pentru fiecare zona prin care trece, corpul are nevoie de o zi intreaga pentru a-si reveni. De exemplu, daca o persoana zboara de la Londra la Beijing, corpul va avea nevoie de o saptamana pentru a se adapta pe deplin.

Astfel, echipa de cercetatori din Japonia a venit cu o solutie pentru a face „ceasul principal” sa fie mai flexibil. Este vorba despre un grup de 10.000 de celule cerebrale, aproape de aceeasi dimensiune ca cea a unui bob de orez, care comunica in permanenta pentru a pastra un control asupra timpului. Cercetatorii au descoperit ca daca interfereza cu receptorii de vasopresina, desemnati „urechile celulelor cerebrale”, care permit creierului sa mentina legatura cu celelalte celule, ceasul intern se va schimba mai repede.

Soarecii modificati genetic care nu aveau receptori de vasopresina au reusit sa se adapteze intr-o singura zi dupa ce ceasul a fost dat inapoi cu opt ore, in timp ce soarecii normali au avut nevoie de sase zile. Cand ceasul a fost dat inainte opt ore, soarecii normali au avut nevoie de opt zile pentru a se adapta, in timp ce soarecii fara receptori de vasopresina s-au adaptat in doua zile. Aceleasi rezultate au fost obtinute si de soarecii normali, dupa utilizarea unui medicament.

Cercetarile au aratat ca „jet lag-ul” cronic si lucrul in schimburi pot creste riscul unui individ de a dezvolta hipertensiune, obezitate si alte afectiuni metabolice.

Rezultatele cercetarii au identificat vasospresina ca un posibil target tarapeutic pentru controlul ritmului circadian. Oamenii de stiinta au precizat ca un medicament care sa controleze ceasul intern ar putea sa imbunatateasca sanatatea celor care muncesc in schimburi.

Din punct de vedere medical, dovezile epidemiologice au aratat ca persoanele care au lucrat o perioada indelungata in schimburi au un risc mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer, boli cardiovasculare sau diabet zaharat.

Ultimele stiri