20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEDe ce vroia Basescu, cu disperare, DEMISIA lui Kovesi? E cercetat PENAL...

De ce vroia Basescu, cu disperare, DEMISIA lui Kovesi? E cercetat PENAL pentru retrocedarile ilegale din Bucuresti!

in:

Stiri pe acelasi subiect

In urma cu doua saptamani cerea de fiecare data cand vedea o camera de filmat demisia Codrutei Kovesi de la DNA. Acum tuna si fulgera la Romania TV ca urmeaza sa fie citat intr-un nou dosar greu. Este vorba despre dosarul Flora, in care Traian Basescu este acuzat ca a retrocedat ilegal mai multe terenuri, anunta Bucurestiul.ro.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost implicat in 68 de dosare penale, sase dintre acestea fiind inca in curs solutionate, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

„La Sectia de urmarire penala si criminalistica, in perioada martie 2004 – aprilie 2014, au fost inregistrate un numar de 58 de cauze penale, din care solutionate 53. Doua cauze au fost conexate la o alta solutionata in cursul anului 2007 cu neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. f din Codul de procedura penala”, arata PICCJ.

In mod curios, cat timp a fost presedinte dosarele i s-au solutionat pe banda rulanta, iar zeci de anchete au fost clasate.


Dupa 68 de dosare, vezi Doamne, Basescu e persecutat de procurori!

„Parchetul a dat sfoara in tara, eu nu beneficiez de drepturile lui Coldea, care a fost chemat noaptea ca hotii. Ca presedinte poti fi terfelit. Mai nou am doua dosare redeschise, unul e „Flora”, dupa o plangere a presedintelui Uniunii Arabilor din Romania, si pe cel cu retrocedarile. In dosarul Flora tot personalul primariei care a participat la procesul de restituire nu este chemat in instanta, pentru ca s-a prescris, dincolo de faptul ca dosarul a fost anchetat la vremea lui si a fost inchis neconstantandu-se ilegalitati la restituire. S-a prescris pentru toti, dar nu si pentru mine, desi n-am fost notificat ca fac obiectul unui dosar penal si procurorul nu continua cercetarea pentru ca am imunitate. L-a tinut acolo si l-a scos din sertar, dar numai pentru mine. Asa, ca sunt eu frumos. (…) Intotdeauna am fost atent sa respect legea si oricate dosare mi s-au deschis pentru ca niste slugi din parchete vor sa serveasca seful – „l-am hartuit pe Basescu” -, n-a demonstrat nimeni o frauda. Inclusiv in spalarea de bani cu Casuneanu, cu casa din Mihaileanu, cu banii dati lui Petreus in Irak… Sunt oameni care n-au ce face. Atata minte au…(…) Nu poti fi trimis in judecata cand si procurorul constata ca asta e legea. Nu m-ar ierta nimeni, nici Lazar, nici vreun complet de la ICCJ, daca ar constata incalcari de lege. Se redeschid dosarele, mergem la procuror, asta e viata unui fost presedinte al Romaniei. S-a transformat intr-o hartuire fara bun simt… Si aceste ultime doua dosare, Flora si asta in care sunt chemat luni, dar nu stiu exact tema, consider ca fac parte din procesul de hartuire pe care institutiile statului simt nevoia sa-l derogheze. Doamna, daca am avut decenta sa nu spun public ca sunt chemat luni, nu o sa am indecenta sa va spun ora. Sunt convins ca aceeasi lichea de la Parchetul General, care a distribuit informatia, va va da si ora. Sa fim linistiti cu redeschiderile de dosare. Eu cel putin sunt linistit. Sunt convins ca din miile de retrocedari pe care le-am semnat, cand am fost primar general, nu e niciuna care sa-mi poata fi imputata”, a declarat Traian Basescu.

Cine este procurorul erou Alexandru Georgescu, care redeschide dosarul lui Basescu?

Mai jos aveti un scurt interviu despre cine este procurorul care aprobat redeschiderea dosarului in care primarul Basescu retroceda terenuri in Bucuresti dupa cum ii trecea prin cap.


Cine impiedica, de fapt, justitia in Romania?

Stii, poti sa ajungi la concluzia, vazand sistemul – nu doar in justitie, ca in toata Romania e la fel – ca nu poti face nimic. Sunt constient ca nu am o viata suficient de lunga ca sa vad Romania schimbata, dar exista o cale de mijloc intre depresia de a nu putea sa faci nimic si euforia ca tu faci tot binele din lume. Eu sunt carcotas de felul meu, dar e acolo un soi de speranta. Ceva se poate face, la nivelul tau, pe felia ta, ceva care sa fie de-adevaratelea.

Cum ar trebui schimbat un astfel de sistem gaunos?

Cred ca sistemul ar trebui simplificat, e prea mare, birocratic, confuz, incarcat. Am sa-ti dau ca exemplu ce ma doare mai tare profesional: noile Coduri – Penal si de Procedura Penala – au aparut intr-un context in care Europa, probabil, cerea sa apara. Au fost lucrate de oameni care nu erau neaparat cei mai indicati sa faca asa ceva. Au pretins ca simplifica tot, nu au facut decat sa inmulteasca numarul de hartii si birocratia. Sunt mai slabe decat erau cele de dinainte care, de bine, de rau, ajunsesera la un grad rezonabil de coerenta teoretica si practica. Si erau aliniate si la standardele internationale actuale. Le-am bifat, Europa e multumita, toata lumea e multumita. E doar mai greu sa lucrezi cu ele. Iar uneori ti se mai cere si sa le iubesti.

Nu ai voie sa vorbesti despre gaurile din sistem…

Sunt multe lucruri despre justitie pe care nu le pot comenta in public. Asta-i statutul. Dar pot sa spun un banc: Un avocat tanar strabatea lumea in cautarea adevarului. La un moment dat, aflandu-se pe un munte inalt, ca sa se adaposteasca, intra intr-o pestera, unde gasi o baba incalzindu-se la foc. Uimit sa gaseasca un asemenea personaj in pustie, tanarul o intreaba: „Cine esti tu?“. „Eu? Eu sunt Adevarul.“ „Nu, nu se poate sa fii tu Adevarul! Nu pot sa ma intorc la prietenii mei si sa le spun ca, dupa ce am calatorit mari si tari, cand am ajuns in cele din urma in fata Adevarului, este intruchipat de o babornita urata si amarata, care sta intr-o pestera uitata de lume!“ „Atunci spune-le ca sunt tanara, frumoasa si bogata!“

E greu sa te pastrezi nepatat intr-un sistem bolnav, care nu a fost ocolit de cazuri de coruptie?

Nu cred nici in oamenii care se inclina in fata tuturor – pentru ca „nu au de ales“, ca sa nu supere pe nimeni, dar nu cred nici in fanaticii inflexibili ai justitiei. Cred ca poti sa nu faci compromisuri si asta nu se refera numai la a nu fi corupt, sensul e mai larg.

Citeste interviul integral pe adevarul.ro

Ultimele stiri