14.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEAutoDintr-o moda a devenit o TEAPA! De ce NU mai ARE ROST...

Dintr-o moda a devenit o TEAPA! De ce NU mai ARE ROST sa inmatriculezi masina in Bulgaria!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

In urma cu cativa ani era o adevarata moda in Romania sa-ti inmatriculezi masina in Bulgaria, din cauza taxelor mai mici si, in special, din cauza timbrului de mediu care se plateste la noi.

Realitatea a dovedit, in ultimii ani, ca efortul de a merge la Ruse si a depune actele este mai mare decat de a iti inmatricula masina la noi in tara.

Un lucru foarte interesant care a apărut odată cu ultimele versiuni ale taxei de înmatriculare, asa cum ii spun soferii, sau timbru de mediu dupa cum ii spun politicienii, este faptul că autoturismele non-euro, Euro 1, Euro 2, precum cele Euro 5 şi Euro 6  cu motoare până în 2.000 cmc, sunt mai ieftine in vederea înmatricularii în România.

Ca sa va convingeti de asta ganditi-va ce masina doriti sa achizitionati si faceti aici un test scurt prin care vedeti cat aveti de platit ca timbru de mediu.

Cea mai recenta lege in acest domeniu este OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule – actualizată în 2015, care prevede ca ”Timbrul se face venit la bugetul Fondului pentru mediu şi se utilizează de Administrația Fondului pentru Mediu în vederea finanțării programelor şi proiectelor pentru protecția mediului”.


Citeste si:

Anunt pentru toti soferii! Un fost deputat a DOVEDIT IN INSTANTA ca radarul pistol al Politiei Rutiere nu arata CORECT viteza!

DEZASTRU pentru soferi! Polita RCA s-a scumpit cu PESTE 250 la suta in ultimele cateva luni!


Intreaga lege care reglementeaza timbul de mediu in Romania, precum si modul de calcul a valorii acestuia, o puteti citi aici.

Conform Ordonanței Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 655 din 31 August 2015, poți cere către ANAF restituirea integrală a sumei achitate pentru taxa auto, fără a mai deschide o acțiune în instanță, conform actului normativ care a intrat în vigoare pe data de 3 Septembrie 2015. Restituirea taxei auto se face numai în cazul persoanelor care au achitat taxa auto conform următoarelor formule de calcul:

– Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, prevăzută la Art. 214^1 și 214^3 din Codul fiscal, în vigoare până la data de 1 Iulie 2008;

– Taxei pe poluare pentru autovehicule în baza OUG nr. 50/2008, aprobată prin Legea nr. 140/2011;

– Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule în baza Legii nr. 9/2012.

Restituirea taxei și a dobânzii datorate contribuabilului se va eșalona pe o perioadă de 5 ani calendaristici, în fiecare an restituindu-se 20% din obligație, printr-un grafic emis de ANAF, în contul bancar indicat de solicitant.

In plus, cei care se gandesc sa inmatriculeze masina in Bulgaria ar mai trebui sa stie ca daca fac asta nu ei vor fi proprietarul maşinii. Acest aspect reiese din actele de înmatriculare pentru simplul motiv că maşinile pot fi înmatriculate în Bulgaria doar pe firmă sau pe persoană fizică de cetăţenie, evident, bulgară.

De asemenea, pentru ca numele proprietarului să apară, totuşi, în aceste acte, este necesar să fii limitat doar la prima variantă, adică să înmatriculezi maşina pe  persoană juridică menţionându-se numele tău ca şi utilizator al vehiculului intr-o procura. Dar, acest lucru nu îţi conferă dreptul de prorietate asupra bunului, deci rămâi la mâna proprietarilor bulgari care oricand pot vinde masina!

Ultimele stiri