6.7 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăStirea zileiDovedit stiintific: Ce se intampla daca bei trei cesti de cafea zilnic?

Dovedit stiintific: Ce se intampla daca bei trei cesti de cafea zilnic?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Test de sânge pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal

A fost dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea...

Persoanele pentru care cafeaua este contraindicata de medici

Oamenii de stiinta au intreprins studii ample pentru a...

De ce nu este recomandat sa bei cafeaua cu lapte

Multe persoane beau cafeaua doar cu lapte, deoarece acesta...

Vrei sa fii fresh? Trei alternative bune la consumul de cafea

Te simti obosit si ai nevoie sa fii fresh...

Efectele consumului de cafea sunt interpretate de zeci de ani de cecetatori, nutritionisti, medici si mai ales de internauti. Iata ca studiile independente ale unor agentii de cercetare arata rezultate direct legate de durata de viata a consumatorilor de cafea. Potrivit European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) o cercetare realizata timp de 16 ani pe un esantion de 520.000 de barbati si femei cu varsta peste 35 de ani a scos la iveala faptul ca un consum regulat de trei cesti de cafea pe zi, inclusiv decofeinizata, ar avea o speranta de viata mai mare in comparatie cu cele care nu au acest obicei, relateaza Agerpres.

”Am constatat ca un consum crescut de cafea a fost asociat unui risc mai mic de mortalitate de orice cauza, in special ca urmare a bolilor circulatorii si ale sistemul digestiv”, a declarat Marc Gunter, reprezentant al Agentiei Internationale de Cercetare in Domeniul Cancerului, unul dintre principalii autori ai studiului. Acesta reprezinta studiul cu cea mai mare anvergura desfasurat vreodata in Europa cu privire la efectele cafelei asupra sanatatii si longevitatii, cea mai populara bautura din lume, cu circa 2,25 miliarde ce cesti consumate zilnic, mai arata sursa citata.

Efectele pozitive asupra sanatatii ale consumului regulat de cafea, un obicei indelung disputat de-a lungul timpului, au fost confirmate de doua studii ample efectuate recent in zece tari europene si in Statele Unite. Fiind vorba de studii observationale, acestea nu dovedesc insa cauza si efectul, au avertizat cercetatorii printre care se numara si experti independenti.

”Aceste rezultate au fost similare in zece tari europene cu obiceiuri si culturi diferite”, a precizat Marc Gunter.

Studiul ”ofera, de asemenea, informatii importante cu privire la posibilele mecanisme care stau la baza efectelor benefice ale cafelei”, excluzand cofeina.

Cafeaua este deosebit de bogata in antioxidanti care joaca un rol important pentru prevenirea cancerului, subliniaza cercetatorii.

Al doilea studiu a fost realizat in Statele Unite si a inclus peste 185.000 de adulti avand origini diferite si varsta intre 45 si 75 de ani, monitorizati o perioada medie de saisprezece ani.

Autorii au descoperit o asociere intre consumul ridicat de cafea si scaderea riscului de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare, respiratorii si renale, dar si a cancerului si diabetului.

Potrivit cercetarii, persoanele care beau o ceasca de cafea pe zi au prezentat un risc cu 12% mai redus de a muri pe parcursul studiului in comparatie cu cele nu au consumat aceasta bautura, procent care a crescut la 18% in cazul celor care au servit trei cesti pe zi.

Ca si in cazul studiului european, efectele au fost similare in cazul sortimentelor de cafea fara cofeina.

Aproximativ 75% dintre persoanele adulte din Statele Unite consuma cafea, dintre care 50% practica acest obicei zi de zi.

”Nu putem spune publicului ‘beti cafea pentru a va prelungi viata’, insa putem constata o asociere”, a declarat Veronica Setiawan, profesoara de medicina preventiva la Universitatea California de Sud, autoare principala a cercetarii.

Marc Gunter, autorul studiului european, s-a exprimat la randul sau intr-o maniera asemanatoare. ”Tinand cont ca este vorba despre studii observationale — care nu dovedesc legatura dintre cauza si efect — nu putem in acest stadiu sa recomandam un consum mai mare sau mai mic de cafea”, a spus el adaugand insa ca ”rezultatele sugereaza ca un consum moderat, de pana la trei cesti pe zi, poate avea efecte benefice asupra sanatatii”.

O analiza a biomarkerilor metabolici in cadrul unui subgrup format din 14.000 de participanti la studiul european indica pe de alta parte ca persoanele care consumau cafea aveau un ficat mai sanatos.

Profesorul Elio Riboli, directorul Facultatii de Sanatate Publica din cadrul Imperial College din Londra, care a participat la aceasta lucrare, a declarat ca ”rezultatele studiului european consolideaza numarul tot mai mare de indicii care sugereaza ca un consum de cafea nu este doar lipsit de risc, ci poate avea efecte de protectie”. ”Desi sunt necesare mai multe studii, putem spune ca rezultatele acestui studiu european de mare amploare le confirma pe cele ale cercetarilor realizate anteriore in lume”, a declarat el.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a incetat in 2016 sa includa cafeaua printre factorii cancerigeni asociatie cancerului de vezica urinara precizand ca aceasta bautura reduce riscul de tumori uterine si hepatice, mai arata AFP.

Rezultatele ambelor studii, ajustate in functie de factori de risc precum fumatul, au fost publicate luni in jurnalul american ”Annals of Internal Medicine”.

sursa: digi24.ro

 

Ultimele stiri