20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATETurismDrumul cetatilor si manastirilor din Moldova (I)

Drumul cetatilor si manastirilor din Moldova (I)

in:

Stiri pe acelasi subiect

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu paşi...

Lumea pierde o secundă! Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

Oamenii de știință au anunțat că, în următorii doi...

Din motive obiective sau subiective, destul de putini romani isi cunosc cu adevarat tara. Altii, care i-au batut toate drumurile, au inceput sa uite. Tocmai de aceea iti propun un circuit autohton – “drumul cetatilor si manastirilor din Moldova”.

Intr-un circuit al cetatilor si manastirilor din Moldova, prima oprire este Piatra Neamt. Orasul se afla la  349 de kilometri de Bucuresti, distanta pe care poti sa o parcurgi cu masina in 4-5 ore. Este supranumit “Perla Moldovei” si te vei convinge imediat de ce i se spune asa localitatii de la poalele Muntelui Pietricica. Trebuie sa zabovesti cel putin doua zile acolo pentru a avea timp sa vizitezi vechea Curte Domneasca,  Complexul Muzeal Judetean, Muzeul de Etnografie sau Complexul Monumental din epoca lui Stefan cel Mare.

Nu uita de biserica „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” care, alaturi de cea din Razboieni (40 de kilometri distanta de Piatra Neamt), reprezinta cum nu se poate mai bine societatea moldoveana din timpul marelui Stefan. In oras gasesti cazare la hoteluri de doua si trei stele dar si la multele pensiuni din zona – costurile se ridica la sume cuprinse intre 30 de lei si 200 de lei, in functie de servicii si comfort.

Varatec, copia fidela a …

Raiului  De la Piatra Neamt poti urca aproximativ 30 de kilometri pana la Varatec, acolo unde se afla manastirea cu acelasi nume. Odata ce i-ai calcat pragul vei avea impresia ca ai ajuns in Rai. Gradina manastirii este plina de flori si copaci falnici iar chiliile sunt de fapt niste casute cochete care dau impresia unui mini-oras. Acolo se gaseste si mormantul Veronicai Micle, marea iubire a poteului national, Mihai Eminescu. Nu in ultimul rand, linistea de la Varatec te va face sa te gandesti de doua ori inainte de a lua decizia sa te intorci acasa…  La alti patru kilometri de

Varatec, tot spre nord, se afla Agapia, o comuna devenita cunoscuta tot datorita unei superbe manastiri de maici, veche de peste 500 de ani. Oaza de liniste, asezamantul religios este plin de flori, care de care mai frumoase. Pictura interioara este realizata de Nicolae Grigorescu. Te poti caza in satul aflat in imediata apropiere a manastirii – la pensiune, un apartament costa 120-140 de lei/zi. Iti recomand sa folosesti acest loc ca “baza”, Agapia fiind situata in centrul multor obiective turistice.

Cetatea invincibila

Dupa toate acestea nu ai decat sa mai parcurgi sase kilometri pentru a ajunge in Targu Neamt, locul unde a copilarit Ion Creanga. Te poti opri jumatate de ora pentru a-i putea vizita casa in care si-a petrecut cei mai frumosi ani din viata, doar cat sa-ti aduci aminte ca “elixirul tineretii” se extrage din suflet nu din vreun izvor magic. Apoi urca la Cetatea Neamtului, un monument medieval de o valoare exceptionala. Fortificatiile situate undeva sus, aproape de varful Cerdac, nu au fost niciodata cucerite prin lupta, indiferent ca a fost vorba de regii maghiari sau de Mahomed al II lea. A fost distrusa doar prin tradare, la sfarsitul secolului XVII,  de cativa boieri moldoveni vanduti turcilor.

Tot langa Targu Neamt se afla si manastirea Neamt, cea mai veche si mai importanta asezare monastica a Moldovei. Dateaza din secolul XIV cand Petru Musat I a ridicat pe acele locuri primul lacas de piatra sub hramul “Inaltarea Domnului”. Aici vei putea admira, in muzeul manastirii, un Tetraevanghel, scris pe pergament la finele veacului al XIV-lea. Dealtfel, asezamantul a fost o extraordinara scoala de caligrafi si copisti care au lasat posteritatii lucrari de o exceptionala valoare artistica.  In apropierea manastirii se afla rezervatia de zimbri unde poti admira patru exemplare superbe, urmasii celor care acum sute de ani erau simbolul puterii Moldovei.

Spre Bucovina

De la Targu Neamt, tot spre nord va trebui sa te indrepti (putin peste 60 de kilometri) pentru a ajunge la Suceava. Cel mai important obiectiv este Cetatea de scaun, amplasata in estul orasului. Nici aceasta fortificatie nu a fost vreodata cucerita prin lupta iar gloria deplina a cunoscuto tot in vremea lui Stefan cel Mare. Nu uita de Muzeul de arta populara sau de manastirea-cetate Zamca. Abia dupa aceea ai putea sa-ti continui drumul catre Bucovina, pentru a ajunge la un alt sirag de manastiri a caror “bijuterii” sunt Putna si Voronet. Dar despre acestea va trebui sa-ti povestesc intr-un material viitor…

Ultimele stiri