5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialDupa 1.100 de ani MARELE SINOD al Bisericii Ortodoxe se va reuni...

Dupa 1.100 de ani MARELE SINOD al Bisericii Ortodoxe se va reuni in 2016!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Pentru prima data dupa 1.100 de ani Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in 2016 la Biserica Sfanta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.

„Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016, in preajma Sarbatorii Rusaliilor si se va tine la Constantinopol, in celebra si Sfanta Biserica a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luata la intalnirea intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe, organizata la Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din cartierul Fanar (din Istanbul, n.r.), in perioada 5-9 martie”, a spus IPS Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Targovistei si exarh patriarhal, care a participat la intalnirea intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe.

Mitropolitul Nifon a precizat ca intrunirea s-a incheiat odata cu semnarea unui acord de catre toti intaistatatorii bisericilor ortodoxe.

„Desigur ca pentru intreaga ortodoxie si cu rezonante pentru intreaga crestinatate inseamna un moment istoric deosebit, pentru ca sunt mai multe interpretari in legatura cu definitia Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai intai, este vorba de faptul ca, dupa 1.100 de ani, un sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curand. De aceea, si deciziile care s-au luat sunt foarte precise”, a explicat IPS Nifon.

Mitropolitul Nifon a adaugat ca in perioada urmatoare va incepe procesul de pregatire a Sinodului Panortodox, care are o importanta majora pentru viata bisericii in lumea contemporana.

„Se va da impuls misiunii bisericii in societatea de astazi si sunt sigur ca toate etapele de pregatire se vor ilustra prin studii teologice corespunzatoare si prin dezbateri cu privire la natura si scopul unui Sinod Panortodox pentru vremea noastra”, a mai spus mitropolitul Nifon.

Pregatirea Sinodului Panortodox a inceput de la sedinta panortodoxa de la Rodos, din anul 1961, fiind continuata in 1963 si 1964, cand s-au stabilit temele care urmau sa fie discutate.

Intrunirea (Sinaxa) Intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe a avut loc in perioada 5-9 martie, la Istanbul, delegatiile fiind invitate de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Sanctitatea Sa Bartolomeu a spus ca Sinaxa Panortodoxa are o importanta vitala, in contextul schimbarilor neasteptate din societatea ultimilor ani.

„Astazi trebuie sa-i convingem pe oameni ca noi avem cuvantul vietii, mesajul sperantei si experienta iubirii. Si pentru a realiza acest lucru, trebuie sa dovedim validitate si credibilitate. Pentru noi, o conditie fundamentala pentru a convinge lumea este, inainte de toate, unitatea noastra interna. Biserica Ortodoxa nu are la dispozitie un alt instrument pentru a ramane in unitate decat sinodalitatea, acesta fiind motivul pentru care orice amanare suplimentara in convocarea Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe afecteaza grav unitatea eclesiala”, a spus patriarhul ecumenic Bartolomeu.

Din delegatia condusa de Patriarhul Romaniei, PF Daniel, au facut parte Inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, consilierii patriarhali Michael Tita si Stefan Ababei si parintele diacon Mihai Musat.

Patriarhul Daniel a spus ca Sinaxa Panortodoxa ofera imaginea ortodoxiei ca fiind mai mult o familie spirituala a Bisericilor Ortodoxe din regiuni, tari si etnii diferite, decat o institutie religioasa internationala.

„Sinaxa cultiva mai intai comuniunea fraterna si apoi programe comune de actiune. De aceea, sinaxele panortodoxe de pana acum au emis mai mult mesaje si recomandari pentru biserica si societate. In mod paradoxal, Bisericile Ortodoxe Autocefale cultiva azi mai mult dialogurile oficiale internationale cu alte biserici decat dialogul si cooperarea intre ele. In prezent, este nevoie de mai multa consultare si cooperare intre Bisericile Ortodoxe surori, in fata a trei mari provocari ale lumii de azi: secularismul sau indiferentismul religios, care afecteaza negativ familia ortodoxa traditionala, parohia ortodoxa, manastirea ortodoxa si misiunea ortodoxa in societate; fenomenul migratiei, care genereaza noi probleme sociale si pastorale, mai ales cand migratia este cauzata de razboi sau persecutii, cum se vede azi in Siria si in alte parti ale lumii; criza economica si financiara, care ne cheama la mai multa solidaritate cu oamenii saraci, bolnavi si singuri”, a spus intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Cele 14 Biserici Autocefale care formeaza impreuna Biserica Ortodoxa se confrunta de mai bine de un secol cu o serie de probleme, fie in relatiile intre ele, fie in relatiile lor cu restul lumii crestine, cu alte religii.

La intrunire, fiecare intaistatator a mers cu un mandat sinodal si deciziile pe care le-au luat sunt decisive.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri