16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialElevii intra in greva japoneza, in semn de protest fata de subfinantarea...

Elevii intra in greva japoneza, in semn de protest fata de subfinantarea educatiei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Procurorii si judecatorii vor preda educatie civica elevilor intre 6 si 18 ani!

Procurorii si judecatorii vor preda educatie civica elevilor intre...

A INCEPUT SCOALA! Vezi ce modificari aduce noul an scolar!

Elevii au revenit la cursuri dupa aproape trei luni...

Elevii intra in greva japoneza in semn de protest fata de subfinatarea sistemului educational, iar in unele judete, dupa orele de curs, se vor alatura manifestatiilor studentilor.

Consiliul National al Elevilor (CNE), structura reprezentativa a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarma in privinta subfinantarii invatamantului romanesc si solicita Guvernului alocarea a 6 la suta din PIB pentru educatie.

Printre principalele revendicari ale elevilor este si dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant.

„Exista numeroase cazuri in care scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. In mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, scolile sunt incalzite cu sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare”, a precizat sursa citata.

Totodata, elevii cer decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti.

„Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Legii Educatiei Nationale”, se mai arata in comunicat, precizandu-se ca suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 de kilometri este de 120 lei.

Lipsa decontarii integrale a abonamentului „determina, in continuare, o crestere a ratei abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici care nu pot cofinanta cheltuielile de transport”, mai spune CNE.

Elevii mai cer si cresterea alocatiilor, valoarea acestora fiind neschimbata din 2009, si anume 42 de lei (aproape 10 euro).

Totodata, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, revizuirea curriculumului scolar si a continuturilor manualelor scolare si adaptarea invatamantului tehnologic la cerintele agenilor economici

„Elevii sunt beneficiarii directi ai sistemului educational, cei care se supun normelor prevazute de Legea Educatiei Nationale, in timp ce Guvernul nu isi respecta propriile asumari si angajamante fata de acestia si de sistemul educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator”, a se mai mentioneaza in comunicatul CNE.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri