11.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieFinanteEstimari Erste Group pentru 2013. Romania va avea o crestere economica de...

Estimari Erste Group pentru 2013. Romania va avea o crestere economica de 1,1 %

in:

Stiri pe acelasi subiect

Erste GroupEstimarile analistilor Erste Group arata ca , in 2013, Romania va avea o crestere de 1,1% a PIB, iar renegocierea unui acord cu Fondul Monetar International si continuarea eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor Uniunii Europene vor sustine creditarea.

Raportul privind „Pietele si actiunile din Europa Centrala si de Est” al Erste Group noteaza ca declinul macroeconomic va atinge punctul maxim in primul trimestru al anului 2013, estimand o crestere economica de 1,1% pentru Romania, de 2,2% pentru Polonia, de 1,3% pentru Slovacia si o scadere economica de 0,1% pentru Republica Ceha, pe fondul incertitudinii din zona euro, dar si politicilor de austeritate interne si exporturilor ca unica sursa a cresterii.

„Temperarea cresterii economice a continuat in tarile din ECE. Evolutia slaba a exporturilor si cererea interna temperata au afectat cresterea in toate tarile, cu exceptia Turciei. Cu toate acestea, in trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci si Polonia si Slovacia au reusit sa inregistreze in continuare crestere economica in termeni anuali. Anticipam ca declinul in ECE va atinge punctul maxim in primul trimestru din 2013”, afirma Henning Esskuchen, director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

In ceea ce priveste economia Ungariei, aceasta va ramane in recesiune in 2013, cred analistii Erste, deoarece politicile economice ale Guvernului submineaza potentialul de crestere economica pe termen lung, existand pericolul de revenire a aversiunii la risc in randul investitorilor, fapt care ar putea face ca situatia finantarii guvernului sa redevina rapid negativa, in special avand in vedere ca sansele ca executivul sa incheie in curand un acord cu FMI sunt reduse.

Potrivit analistilor, pietele din ECE vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore. Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, desi declinul va atinge probabil punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica considerabil. Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, pietele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc. De asemenea, abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie.

„Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general. Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor, pentru a sustine avansul pietelor”, a adaugat Esskuchen.

Referitor la actiunile din ECE, acestea vor inregistra un inceput lent in ianuarie si o crestere mai puternica spre sfarsitul primului trimestru.

(…) Suntem chiar multumiti de rezultatele atat de bune ale bursei de la Bucuresti, chiar daca principala retinere a fost lichiditatea. In final, recomandarea de supra-pondere clara pentru Turcia a fost cu siguranta optiunea corecta, in timp ce Rusia a dezamagit”, a mai spus Henning Esskuchen.

Referitor la Romania, sentimentul economic se imbunatateste, se mentioneaza in raportul Erste care arata ca, potrivit celui mai recent indicator ZEW/Erste privind sentimentul pentru ECE, asteptarile economice in urmatoarele sase luni s-au inrautatit usor. Expertii asteapta in continuare o oarecare stabilizare a evolutiei economice in urmatoarele sase luni in Republica Ceha, Polonia si Slovacia.

„Evaluarea situatiei actuale din Slovacia si Polonia este mai degraba echilibrata sau pozitiva. Sentimentul economic privind Romania s-a imbunatatit semnificativ. Evaluarea expertilor privind situatia economica actuala s-a imbunatatit pentru Croatia, Ungaria si Romania”, se arata in raport.

Indicatorul privind sentimentul economic ZEW-Erste Group pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Turcia (ECE), este calculat ca fiind echilibrul dintre asteptarile pozitive si cele negative privind evolutia economica intr-un orizont de sase luni.

„In mod cert, cea mai puternica propunere a noastra este schimbarea dinspre Turcia spre Rusia. Romania si Europa de Sud-Est (adica Serbia) ar putea beneficia de pe urma statutului lor de piete de frontiera, presupunand ca perceptia generala asupra riscului se mentine pozitiva’, a subliniat Henning Esskuchen. Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare in Europa Centrala si de Est. Cei aproximativ 50.000 de angajati deservesc 17 milioane de clienti in 3.100 de sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina). La data de 30 septembrie 2012, totalul activelor detinute de Erste Group era de 217 miliarde de euro, profitul operational de 2,619 miliarde de euro si raportul cost-venit de 51,9%.

Ultimele stiri