8.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăACTUALITATECulturaEXPLOZIV! S-a aflat adevarul despre trecutul lui Dan Cristian Popescu!

EXPLOZIV! S-a aflat adevarul despre trecutul lui Dan Cristian Popescu!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Prezentat ca un politician tanar „de pe Dambovita”, ca omul care le face dosare la DNA contracandidatilor pentru apucaturile neschimbate in campania electorala, ori ca baiatul cu casa in Miami, Dan Cristian Popescu a tinut ascunse lucruri cu care altii ar fi defilat in campania electorala.

Pretendentul la fotoliul de primar al Sectorului 2 este fiul renumitului matematician ganditor Nicolae Popescu fiind respectat ca un geniu si cunoscut in literatura de specialitate ca autor la Teorema Popescu-Gabriel.

Nicolae Popescu a fost un matematician roman, cercetator I la Institutul „Simion Stoilow” al Academiei Romane si membru corespondent al Academiei Romane. El este bine cunoscut pentru contributiile sale majore de Algebra si teoria Abeliana a categoriilor abstracte. A publicat pina in 2008 mai mult de 102 lucrari de matematica in reviste de matematica internationale si din Romania. Contributiile sale sunt si in urmatoarele domenii ale matematicii moderne: topologie algebrica, geometrie algebrica, algebra comutativa, teoria „K”, si teoria algebrica a functiilor (Elemente de teoria analitica a numerelor, Universitatea din Bucuresti, 1968). Cartea sa „ Abelian Categories with Applications to Rings and Modules”, publicata in lb. engleza, continua sa inspire matematicieni din toata lumea. Mai recent, acad. Nicolae Popescu isi extinsese cercetarile si in domeniul teoriei numerelor. S-a stins din viata in 2010.

Nici mama lui Dan Cristian Popescu, Elena Liliana Popescu nu este mai prejos fiind poeta si traducatoare la fel de apreciata.

A publicat peste 40 de volume de poezie si traduceri. Poezii traduse in engleza, spaniola, franceza, portugheza, italiana, sarba, chineza, urdu, olandeza, germana, sarda, catalana, maghiara si latina, publicate in volum si in reviste literare din tara sau din strainatate (Argentina, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Cuba, El Salvador, Germania, Italia, Mexic, Nicaragua, Pakistan, Serbia, Spania, SUA, Taiwan, Turcia, Ungaria, Uruguay).

Articole si traduceri din opera a peste o suta de scriitori clasici si contemporani, publicate in volum si in reviste literare din tara si din strainatate (Argentina, Columbia, Germania, Nicaragua, Spania, SUA).

Nicolae Popescu si Elena Liliana Popescu

 

Iata ce spunea Elena Liliana Popescu intr-un interviu despre Nicolae Popescu:

 

R: Care este contributia cea mai de seama, (ce-i poarta eventual si numele), a ganditorului-matematician, Nicolae Popescu?

 

elena liliana popescuE.L.P: A contribuit din plin la dezvoltarea cercetarii stiintifice in general, si a cercetarii stiintifice matematice romanesti, in special. Student fiind, a publicat o lucrare in Franta in colaborare cu un matematician elvetian, Pierre Gabriel, rezultatul principal fiind cunoscut in literatura de specialitate ca Teorema Popescu-Gabriel. In afara de acest celebru rezultat, care genereaza si astazi teze de doctorat avandu-l ca tema centrala, Nicolae Popescu a publicat in Editura Academic Press, in 1973, monografia Abelian Categories with Applications to Rings and Modules, lucrare ce a incununat activitatea sa de cercetare in domeniul teoriei categoriilor, considerata cea mai completa in lume in acel moment, si care are peste 300 de citari, identificate pana acum. Pentru aceste rezultate fundamentale in teoria categoriilor, numele sau este mentionat in Enciclopedia Matematica editata de Academia de Stiinte a URSS in 1978 si in vasta lucrare in 10 volume, format mare, „Encylopaedia of Mathematics (Kluwer Academic Publishers, 1990) o traducere a „Enciclopediei Matematice” sovietice, actualizata si mult extinsa. Nicolae Popescu, Dimitrie Pompeiu si Simion Stoilow sunt matematicienii romani mentionati in aceasta Enciclopedie.

O contributie importanta la dezvoltarea invatamantului romanesc, si a cercetarii stiintifice, in afara lucrarilor stiintifice si a monografiilor publicate, o constituie Scoala moderna de Algebra si Teoria numerelor, pe care a creat-o, prin Seminarul Stiintific initiat in 1960 si condus timp de 50 de ani, pana la plecarea sa dintre noi, in 2010, seminar care astazi ii poarta numele.

Citeste aici interviul integral…

Ultimele stiri