19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieFMI acorda un ultim avertisment autoritatilor romane

FMI acorda un ultim avertisment autoritatilor romane

in:

Stiri pe acelasi subiect

Factura de criza marca FMI, aruncata din nou in carca romanilor

Nu mai ramane niciun dubiu de ce premierul Victor...

FMI pune conditii inainte de a incheia un nou acord cu Romania

Romania va trebui mai intai să îşi îndeplinească angajamentele...

Parlamentul sarb a majorat TVA de la 18% la 20%

Parlamentul Serbiei a adoptat marti o rectificare bugetara, insotita...

Daca Romania nu indeplineste pana in iunie preconditiile asumate, atunci acordul va expira si nu va mai exista niciun fel de intelegere intre FMI si Romania, a avertizat, marti, seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

imfDeocamdata, acordul cu Romania nu poate fi considerat deraiat, deocamdata, intrucat Guvernul s-a angajat sa ia masuri corective pentru a atinge obiectivele convenite in program si pare serios ca va pune in aplicare ceea ce a promis, a declarat, destul de sceptic, Erik de Vrijer, seful misiunii de evaluare a FMI.

Seful misiunii a adaugat ca Guvernul a cerut o amanare de trei luni, ceea ce inseamna ca aceste evaluari vor fi finalizate prin votul in Consiliul Director al FMI la finele lunii iunie.

„Din moment ce ratezi mai multe tinte indicative, atunci banii care erau disponibili dupa a sasea evaluare nu ar mai putea fi trasi, desi acesta este un program preventiv, pana cand nu sunt aprobate cele trei derogari de la boardul FMI, adica in iunie”, a adaugat de Vrijer.

Cu alte cuvinte, Romania nu va avea la dispozitie bani de la FMI pana cand board-ul institutiei nu va aproba evaluarile a saptea si a opta.

FMI a negociat cu autoriatile angajamente pentru a continua programul stand-by ce presupun intr-un termen scurt masuri de reforme si privatizari care, aplicate, ar face din Guvernul Ponta cel mai liberal executiv din Romania, in pofida unui buget, agreat cu Fondul, cu un puternic accent de stanga, arata Mediafax.

Sub presiunea mediului extern inca tulbure, mai ales in Europa, principala piata de desfacere si de imprumut, Guvernul s-a vazut nevoit sa promita ca va recupera in cinci luni toate reformele de esenta din cadrul programului convenit in 2011, si care nu au putut fi aplicate in ultimii doi ani.

„Guvernul poate mari eforturile de a trage fonduri UE pentru infrastructura sau alte proiecte, care inseamna fluxuri de capital gratis. Ar trebui sa punem mai multa prioritate si mai multe resurse pentru atragerea fondurilor UE, dar nu e suficient, mai ales ca in trecut eforturile de absorbtie au fost dezamagitoare”, a spus de Vrijer la conferinta de inchidere a misiunii de evaluare.

Astfel, singura solutie pe care FMI o vede acceptabila este eficientizarea semnificativa a companiilor de stat, prin privatizari si introducerea managementului privat, dar si prin lichidarea companiilor cu pierderi care nu pot fi viabilizate. Lista nu este deloc scurta, iar termenele par, cel putin la prima vedere, aproape imposibile.

Potrivit scrisorii convenite in aceste zile, Guvernul s-a angajat sa vanda in acest an pachetele majoritare de actiuni la cel putin sase mari companii Oltchim (privatizare sau lichidare; administratorul judiciar va prezenta la jumatatea lunii aprilie un raport privind situatia companiei), Complexul Energetic Oltenia (finalizare octombrie 2013), CFR Marfa (mijlocul lunii mai – preconditie), Electrica (noiembrie 2013), Complexul energetic Hunedoara (mai – iunie, dupa fuziunea cu minele viabile din CNH), Posta Romana (mijlocul anului 2013) si, posibil, Romgaz (dupa listarea din octombrie, final de an).

De asemenea, Executivul a promis ca va lista la bursa pachete de actiuni la Hidroelectrica (10%, imediat dupa iesirea din insolventa), Romgaz (10%, cel tarziu in octombrie), Transgaz (15%, aprilie, preconditie), Nuclearelectrica (10% sfarsitul lunii mai 2013) si Tarom (20%).

Guvernul va analiza viabilitatea a doua companii din subordinea Ministerului Transporturilor, CFR Telecomunicatii si CFR Electrificare, iar pana la jumatatea anului va decide daca aceste societati vor fi privatizate, vor fi absorbitre de CFR Infrastructura sau vor fi lichidate.

CN Huilei si Termoelectrica vor intra in lichidare.

La toate companiile enumerate, cu exceptia celor care vor fi lichidate, la care se adauga CFR Calatori si CFR Infrastructura, Guvernul s-a angajat sa numeasca management privat, iar FMI a cerut ca autoritatile sa se asigure ca noii directori vor fi desemnati de firme independente de recrutare, exclusiv pe criterii profesionale.

Ultimele stiri