16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialGuvernul da aripi sindicatelor. Companiile, obligate sa negocieze anual contractele de munca

Guvernul da aripi sindicatelor. Companiile, obligate sa negocieze anual contractele de munca

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tuca Zbarcea&Asociatii lanseaza ghidul legislativ “Employment Guidebook”

Casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii anunţă lansarea ediţiei 2012...

Executivul condus de Victor Ponta a transmis spre analiza Fondului Monetar International si Uniunii Europene un act normativ care vizeaza modificarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social.

Daca documentul este aprobat in forma prezentata de Guvernul de la Bucuresti , atunci companiile vor avea obligatia ca in fiecare an sa negocieze contractele colective de munca si sa stabileasca impreuna cu sindicatele noi criterii legate de salarii si de timpul si programul de lucru. In cazul in care patronatul va refuza sa se supuna acestei prevederi legale, este posibila declansarea conflictului de munca.

Negocierile respective trebuie purtate cu cel puţin 60 de zile înaintea expirării contractelor colective de muncă încheiate pe minimum un an sau cu cel puţin 60 de zile înaintea expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă, în cazul în care acestea sunt încheiate pe mai mult de un an.

O alta modificare importanta care poate aparea in Legea Dialogului Social este aceea care stabileste ca, pe toată durata participării la grevă, contractul individual de muncă se suspendă, dar că în perioada suspendării se menţin drepturile care decurg din acest contract, cu excepţia drepturilor de natură salarială „cu privire la care părţile pot conveni modalităţi de acordare/recuperare ulterior încheierii conflictului”. In forma actuala a actului normativ se stipuleaza ca, pe toată durata participării la grevă, contractul individual de muncă al angajatului se suspendă de drept şi în perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.

Documentul trimis spre analiza forurilor internationale urmareste si introducerea negocierii colective obligatorii in unitatile care au peste 21 de angajati. De asemenea, se propune dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de muncă, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori decât o singură dată şi eliminarea interdicţiei ca în contracte să fie incluse alte drepturi în bani şi natură decât cele din legea în vigoare. Contractul colectiv de muncă poate fi încheiat pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 48 luni, iar părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului pe o durată cel mult egală cu durata iniţială.

Liber la terenuri de la stat

Unul dintre cele mai interesante puncte face insa referire la o chestiune care nu are nicio legatura cu drepturile salariatilor din Romania. Printre modificarile vizate s-a “ strecurat” si un punct care prevede ca angajatorul trebuie sa puna la dispozitia sindicatului, cu titlu gratuit, spatiile si dotarile necesare functionarii acestuia. De asemenea, pentru construirea de sedii proprii, sindicatele pot primi in concesiune terenuri din proprietatea privata a statului. Iar lucrurile nu se opresc aici, liderii dorindu-si sa mai impuna un punct care prevede ca toate cotizatiile platite de membrii de sindicat „se fie retinute pe statul de plată şi sa fie deductibile din baza de calcul a impozitului pe venit, până la 2% din venitul brut realizat”. In plus, notificarea sindicatului unităţii „constituie titlu executoriu”, cotizaţia urmând să fie vărsată în contul sau conturile indicate de sindicat.

 

Daca atunci cand este vorba de adunat bani sindicatele cer impunerea unui sistem cat mai riguros, atunci cand vine vorba de un control al modului in care aceste sume sunt cheltuite lucrurile se schimba radical. Controlul activităţii financiare proprii a organizaţiilor sindicale şi a unităţilor economico-financiare a acestora se va putea face de comisia de cenzori, dar „organele administraţiei de stat competente, potrivit legii, pot controla doar plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat”.In acelasi timp, bunurile si serviciile care fac obiectul activitatii sindicale sau patronale sunt scutite de TVA..

 

 

Ultimele stiri