11.1 C
București
luni, martie 18, 2024
AcasăACTUALITATEGuvernul face Romania de ras in Europa, la cel mai inalt nivel!...

Guvernul face Romania de ras in Europa, la cel mai inalt nivel! Ne consideram singuri cetateni de mana a doua!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...
Liderii Grupului de la Visegrad (V4 – Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia) au salutat cu prudenta propunerile Uniunii Europene privind rezolvarea temerilor lor referitoare la standardele duble ale calitatii produselor vandute de unele companii in est, fata de cele din vest, transmit AP si Reuters, citate de Agerpres.

Oficiali de rang inalt din cele patru state, reprezentanti din Europa Occidentala si de la Comisia Europeana sunt prezenti la Bratislava, la summitul „Pentru o calitate egala a produselor pentru toti”, o reuniune ministeriala la inalt nivel a carei tema este dublul standard de calitate la produsele alimentare.
La aceasta reuniune, Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a propus noi moduri de comparare a produselor alimentare in UE. Liderii Grupului de la Visegrad au apreciat masura, dar au apreciat ca inca sunt multe de facut.
Premierul slovac Robert Fico a afirmat ca propunerea oficialului UE este „utila” si „ar putea fi de ajutor”.
„Ma bucur ca CE a prezentat o noua metodologie care va face posibila o mai buna comparare a calitatii alimentelor. Dar este doar primul pas. Inca mai avem multe de facut la nivel european”, a declarat si premierul ceh Bohuslav Sobotka.
Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, alaturi de Vera Jourova si comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, si-au luat angajamentul de a-i asigura pe consumatorii din UE ca nu sunt indusi in eroare de ceea ce cumpara – dar fara a se angaja ca produsele ar avea aceleasi ingrediente pe intregul continent.
Reprezentantii Europei Occidentale au sprijinit argumentele corporatiilor potrivit carora unificarea obligatorie a produselor in UE ar incalca principiul pietei libere si al concurentei, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Unele companii, cum ar fi Bahlsen si Pepsi, au reactionat la critici schimbandu-si produsele, astfel incat sa aiba aceleasi ingrediente in toata Europa. Insa compania germana Dr. Oetker a pus o eticheta pe care scrie „editie speciala” la pizza pe care o vinde in Europa de Est, care are cinci bucati de mozzarella fata de sapte in Austria.
Dar cei din Europa Centrala cer mai mult.
„Actuala legislatie UE nu permite acuzarea adecvata pentru practicile false. Trebuie sa amendam asta”, a afirmat Bohuslav Sobotka.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anuntat ca Executivul de la Budapesta „va astepta” viitoarele masuri ale Comisiei Europene.
Premierul slovac Robert Fico a declarat: „Nu este loc pentru consumatori de categoria a doua in UE”. Oficialul a calificat reuniunea ca fiind un „succes diplomatic”, afirmand: „Sunt foarte multumit de ceea ce am obtinut”.
Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat: „Nu voi accepta ca in unele parti ale Europei sa se vanda alimente de o calitate mai scazuta decat in alte tari, desi ambalajul si marca sunt identice. Acum trebuie sa conferim autoritatilor nationale competente sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde exista acestea”.
Luna trecuta, Comisia Europeana a publicat setul de orientari referitoare la legislatia UE in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor care se aplica in cazul produselor cu dublu standard de calitate.
Cu ajutorul acestor orientari, autoritatile nationale vor putea sa stabileasca daca societatile comerciale incalca dispozitiile UE atunci cand calitatea produselor pe care le vand difera in functie de tara.

In respectivele orientari sunt enumerate si explicate cerintele relevante din legislatia UE referitoare la siguranta alimentara si la protectia consumatorilor, la care autoritatile trebuie sa se raporteze atunci cand analizeaza o posibila problema de dublu standard de calitate a produselor alimentare.

Ultimele stiri