6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialHarta SIDA in Romania! Care sunt zonele cu cea mai mare frecventa...

Harta SIDA in Romania! Care sunt zonele cu cea mai mare frecventa de purtatori ai virusului HIV!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Una dintre zonele cele mai nou identificare in incidenta HIV/SIDA este Bacau, pe langa Bucuresti si Constanya, iar judetele din vestul tarii, care nu aveau cazuri, au inceput sa inregistreze persoane purtatoare, a declarat managerul Institutului „Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel.

SIDA

Acesta a mai spus ca in urma repartizarii pe harta a cazurilor de HIV/SIDA, au fost identificate zone in care s-a constatat un numar crescut de pacienţi infectati cu acest virus.

„Relevanta acestor informatii este ca aceste zone sunt monitorizate foarte atent, fiind pastrat trendul initial in cazurile pacientilor infectati cu HIV/SIDA, fiind inregistrata o foarte mica scadere a acestora. Astfel de zone sunt Bacau, Bucuresti si Constanta”, a declarat profesor dr. Adrian Streinu Cercel, la conferinta Mediafax dedicata Zilei Mondiale de lupta impotriva HIV/SIDA.

In aceasta categorie s-a remarcat apartia cazurilor de infectii cu HIV/SIDA la persoanele care se drogheaza folosind seringa, dar si la barbati infectati dupa ce fac sex cu alti barbati, a mai spun potrivit lui Streinu Cercel.

Managerul Institutului „Matei Bals” a precizat ca 72 la suta dintre cazurile infectate cu HIV/SIDA sunt persoane de sex masculin, in timp ce 28 la suta sunt persoane de sex feminin. De asemenea, in 2014 au fost identificate 114 persoane infectate de la seringi folosite pentru a-si injecta droguri, dar si 83 de barbati infectati in urma sexului neprotejat cu alti barbati.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus ca in judetele din vestul tarii, care initial nu aveau cazuri de HIV/SIDA, au inceput sa se inregistreze persoane purtatoare ale virusului.

„Pana nu demult, Clujul nu avea cazuri, dar au inceput sa inregistreze, in timp ce in Bucuresti si Constanta se pastreaza aglomerarile de cazuri. Deja se prefigureaza pe harta Romaniei niste circuite pe care noi trebuie sa le avem in vedere atunci cand vorbim de profilaxia bolii. Sunt inca foarte multe judete care nu au probleme”, a precizat Streinu Cercel.

Potrivit managerului Institutului „Matei Bals”, 32 la suta dintre cazurile de HIV/SIDA sunt reprezentate de persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani, patru la suta, de cei cu varsta intre 15 si 19 ani si alte 15 procente, de pacienti cu varsta intre 20 si 24 de ani.

Incidenta celor care se drogheaza cu heroina sau etnobotanice este de 59 la suta din totalul cazurilor pacientilor purtatori de HIV.

„Dintre cei care se drogheaza, avem 19 la suta care consuma etnobotanice, si acest lucru este deosebit de grav, pentru ca, pe de-o parte, acestea omoara foarte repede si, pe de alta parte, substitutia cu metadona nu functionează la aceste persoane”, a spus Streinu Cercel.

Managerul Institutului „Matei Bals” a mai aratat ca, dintre persoanele purtatoare ale virusului HIV, peste 80 la suta nu au tuberculoza, 81 la suta fiind insa infectati cu virusul hepatitei C. In alte 11 la suta dintre cazuri, persoanele infectate au si boli cu transmitere sexuala.

In ceea ce priveste provocarile intalnite in terapia pacientilor infectati cu virusul HIV, profesorul Streinu Cercel a spus ca s-a observat fenomenul de „oboseala terapeutica”, respectiv refuzul pacientilor de a mai inghiti zilnic medicamentatia. In acest sens, au fost organizate intalniri repetate intre medici si pacienti, in care acestora le-a fost explicata necesitatea continuarii tratamentului, astfel incat sa nu se dea sansa virusului sa se manifeste.

In lume, 35,3 milioane de persoane traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Sursa: Mediafax

Ultimele stiri