11 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATEIntrebat de un contract cu dedicatie, un ministru in guvernul Grindeanu isi...

Intrebat de un contract cu dedicatie, un ministru in guvernul Grindeanu isi pierde cumpatul si reactioneaza nervos!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a avut o reacție urata la adresa jurnalistului Stelian Negrea, care a preluat și comentat, într-o postare pe contul său de Facebook, informația potrivit căreia înaltul oficial pregătește un Ordin de ministru prin care intenționează să modifice reglementările de pe piața certificatelor electronice, reglementată deja de un organism european. 

„E semnat ordinul? A trecut pe la mine? Sau vorbim despre drobul de sare?”, a reacționat ministrul Jianu, deranjat că presa a aflat de un document care circula pe un traseu închis între minister și unul dintre presupușii beneficiari ai noului Ordin, firma CertSign.

Pe piața locală de certificate digitale activează în prezent trei firme românești certificate – certSign, DigiSign și TranSped. Dintre cele trei însă, compania CertSign, parte a grupului UTI, controlat de controversatul om de afaceri, Tiberiu Urdăreanu, este cea care deține monopulul, cu peste 70% dintr-o piață evaluată la peste 10 milioane de euro (la o valoare medie a unui certificat de 35 de euro și luând în considerare un bazin de 300.000 de utilizatori), conform Realitatea.net.

La aceeași postare, reprezentații CertSign au reacționat și ei, însă mai puțin iritați însă decât ministrul Jianu. Aceștia au încercat să demonstreze, într-un răspuns cu multe argumente și trimiteri, că emiterea respectivului Ordin nu este doar justificată, ci chiar urgentă: „/…/dacă ordinul ministrului care va implementa reglementările de pe piața certificatelor electronice nu va intra în vigoare, companiile românești nu vor mai putea să își desfășoare activitatea la nivel UE începând cu iulie 2017.”

CertSign, ca furnizor de servicii de certificare, a primit draftul de Ordin spre consultare de la MCSI pentru opinii în vederea îmbunătățirii sau modificării documentului, admit reprezentanții companiei. „Putem presupune că același document a fost transmis și către ceilalți furnizori de servicii de certificare din România pentru a li se cere un punct de vedere.” Consultați de realitatea.net, ceilalți doi jucători de pe piață susțin că nu au primit draftul documentului.

După cum am precizat în articolul precedent, nici un Regulament european nu poate fi modificat de un stat membru prin nici un fel de alt document emis de instituțiile statului respectiv – fie că vorbim de o lege dată prin Parlament, OUG, HG sau Ordin de Ministru, etc. În cazul în care va fi emis, noul Ordin ar modifica așadar regulamentul european nr. 910/2014, ceea ce ar presupune din partea României încălcarea legislației europene.

În replică, cei de la CertSign susțin în postarea lor că „acest regulament se aplică la nivelul tuturor statelor membre, împreună cu legislația secundară emisă de Comisia Europeană și precizează și responsabilități pe care le are fiecare stat membru și pe care trebuie să le realizeze prin legislație internă.”

La fel de important este și faptul că schimbările pe care Ordinul le-ar aduce legislației în vigoare care reglementează piața certificatelor electronice ar limita accesul firmelor străine.

Ultimele stiri