18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEconomieInvestitorii straini au revenit la sentimente mai bune. Piata de M&A s-a...

Investitorii straini au revenit la sentimente mai bune. Piata de M&A s-a redresat

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studiul M&A Barometer, realizat de Ernst & Young, indica o revigorare a mediului de afaceri din Romania, valoarea pietei de fuziuni si achizitii majorandu-se, in prima jumatate din 2012, cu 86% în termeni de valoare de piaţă extrapolată şi cu 74% în ceea ce priveşte valorile publice ale tranzacţiilor.

Nivelul atins de acest segment este de 901 milioane dolari. Chiar daca numarul tranzactiilor care s-au efectuat in prima parte a anului a fost mai mic, comparativ cu 2011, specialistii au observat o crestere de 67% in cazul pretului mediu per tranzactie.

Anul acesta a demarat cu o revigorare mult aşteptată a tranzacţiilor, piaţa înregistrând mişcări în mai multe zone de activitate, în special real-estate, servicii, FMCG, industria producătoare sau telecom şi media”, a declarat Florin Vasilică, Partener şi Director al departamentului de Asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România.

Investiţiile au provenit din SUA (şapte tranzacţii), Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Franţa şi Elveţia (câte două tranzacţii fiecare). Germania, principalul investitor în mod tradiţional, a fost înlocuit de SUA. De cealaltă parte, nu s-a concretizat nicio investiţie românească în afara graniţelor (outbound), indicând faptul că jucătorii locali sunt mai concentraţi pe consolidarea businessurilor în ţară.

Analistii Ernst & Young atrag atentia si asupra unui alt fenomen pe care l-au observat. In anii 2010 si 2011, cele mai multe tranzactii locale au vizat companii aflate in insolventa sau care treceau printr-o perioada economica mai dificila. In schimb, in prima jumatate din 2012, se vede o creştere a numărului de tranzacţii care implică ţinte de investiţii puternice.

Mai mult decât atât, valoarea medie a tranzacţiilor realizate a crescut cu 67% în această perioadă, iar piaţa a înregistrat cea mai mare tranzacţie din ultimii doi ani. Este vorba despre achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice, Azomureş, de către Ameropa Holding. Florin Vasilică este de parere ca toate aceste date indică în ultimă instanţă o creştere a încrederii investitorilor în economia românească.

“Tranzacţiile importante care se conturau pentru restul anului vizau privatizările planificate prin acordul cu FMI..Având în vedere însă timpul scurt care a mai rămas până la sfârşitul anului, finalizarea acestor privatizări în 2012 este sub semnul întrebării. În contextul actual al incertitudinii prelungite în zona Euro şi al apropierii alegerilor electorale, companiile şi investitorii vor fi probabil mai precauţi în luarea deciziilor privind fuziunile şi achiziţiile” , menţionează studiul M&A Barometer.

Directorul departamentului de Asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România spune ca “după un început de 2012 marcat de interesul investitorilor străini pentru piaţa locală, contextul politic dificil şi situaţia complicată din Europa au schimbat dramatic trendul. Mă aştept, astfel, ca 2013 să fie dominat de vânzări ale companiilor în dificultate, de vânzări sau consolidări în diferite sectoare, precum şi de privatizările cu care România trebuie să meargă înainte. Estimez că nu vom vedea un număr semnificativ de tranzacţii mari sau sofisticate, cel puţin în prima jumătate a anului”.

Specialistul sustine ca sectorul agribusiness este cel care va alimenta in continuare piata de achizitii si tranzactii. Alte evenimente importante asteptate in zona M&A sunt achiziţia eMAG de către Naspers, anunţată în iulie, care este posibil să depăşească 100 milioane euro, şi preluarea eJobs de către Ringier. Aceste miscari demonstrează potenţialul sectorului online, care se va concretiza probabil spre finalul lui 2012, dar mai ales în 2013

 

 

Ultimele stiri