15.6 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDivertismentDezvoltare personalaIti mai scapa cate-o palma cand copilul nu e cuminte? Iata cum...

Iti mai scapa cate-o palma cand copilul nu e cuminte? Iata cum e afectata psihologic dezvoltarea lui daca faci asta!

in:

Stiri pe acelasi subiect

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Cercetatorii de la Universitatea din Texas din Austin si de la Universitatea din Michigan au elaborat un raport care confirma ca o palma poate avea un efect psihologic negativ asupra unui copil, chiar si dupa ce a fost administrata, scrie aktual24.ro.

Studiul, care a fost publicat in Jurnalul Psihologiei Familiei, a analizat aproximativ 16.000 de copii pe o perioada de 50 de ani, facandu-l cea mai completa analiza pana in prezent a acestei forme controversate de pedeapsa, scrie theearthchild.

Autorii studiului, Elizabeth Gershoff si Andrew Grogan Kaylor, au analizat rezultatele si au descoperit acum ca grupul de copii palmuiti, care in prezent sunt adulti,  au fost mai predispusi sa manifeste comportament anti-social si sa sufere de probleme de sanatate.

Mergand mai departe, cei doi cred, de asemenea, ca aceasta forma de pedeapsa provoaca aceleasi tipuri de simptome precum cele manifestate de cei care trec prin experienta supravietuitorilor. Gershoff explica: „Noi, ca societate, ne gandim la palmuit si abuz fizic ca la comportamente distincte. Cu toate acestea, cercetarile noastre arata ca palmuitul are aceleasi efecte ca un abuz mai grav”.

De asemenea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca lovirea copiilor produce un efect opus fata de ceea ce isi doresc de fapt parintii sa obtina. „Pedepsele fizice nu ii fac pe copii sa-si schimbe comportamentul considerat nedorit de catre parinti, iar acestia din urma sunt tentati sa sporeasca pedepsele. De aceea este atat de periculos”, este de parere Elizabeth Gershoff, unul dintre cercetatorii care au efectuat studiul. De asemenea, desi societate face o diferenta clara intre altoirea copiilor de catre parinti si comportamentul abuziv la care isi supun unii parinti copiii, pentru cei mici nu este nicio diferenta. „Studiul nostru arata ca lovirea copiilor cu scopul de a-i educa are aceleasi efecte negative ca si abuzul asupra copiilor, doar intr-o masura mai mica”, a adaugat Elizabeth Gershoff.

Rezultatele au mai aratat ca adultii care au fost palmuiti des de parinti atunci cand erau copii au dezvoltat comportamente negative de-a lungul vietii. Iata care sunt cateva dintre efectele batailor asupra copiilor: comportament abuziv si agresiv cand devin adulti, comportament antisocial, probleme psihice grave.

Aproximativ 80% dintre parinti isi lovesc copiii, potrivit unui raport UNICEF din 2014.

Ultimele stiri